Фондация „Рокфелер“ стои зад разпространението на вируса Зика?

комар

Появи се конспиративна теория, която твърди, че зад разпространението на вируса Зика стои фондация „Рокфелер“. Същата фондация налива милиони през XX век за борба с маларията в България.

През 40-те години на миналия век в нашата страна годишно от малария са боледували над 200 000 души, като при 200 и 300 от тях болестта завършвала фатално. През 1919 г. е приет специален закон за борба с опасните комари.

Именно американската фондация “Рокфелер” оказва решаваща подкрепа на българската държава в борбата със страшната болест. Дадени са милиони за пресушаване на блата, изграждане на канали, както и построяването на противомаларична опитна станция в Петрич.

Но фондацията е така щедра не само за унищожаването на опасни видове комари в България, а и в много други страни. И според мнозина това не е случайно.

За фондация „Рокфелер“ се носят всякакви конспиративни теории – една от тях, че в нейните лаборатории се съхраняват не само всякакви видове комари, разпространители на зарази, но и всякакви активни опасни вируси.

А връзката на „Рокфелер“ със зика не е само заради насекомите, а защото именно учени от фондацията изолират за първи път вируса на зика през 1947 г. Той е открит при маймуни, живеещи в гората Зика в Уганда. Оттам идва и наименованието му.

Години наред се разпространява главно сред маймуните. За първи път е установен заразен човек през 1964 г. През 2007 г. е регистриран първи епидемичен взрив в Микронезия. През 2013 и 2014 г. има още няколко епидемични взрива, но са овладени. Едва през 2015 г. вирусът официално е обявен за сериозна заплаха, защото започва да се разпространява изключително бързо.

Това неочаквано, нелогично и неконтролируемо разпространение поражда множество конспиративни теории. Сайтът Collective Evolution изявява съмнението, че зад масовото разпространение стои имено фондацията „Рокфелер“. Твърди се, че те имат ресурсите да го направят, защото разполагат и с проби от вируса, и с нужните видове комари.

Като доказателство използват факта, че в изследователската фондация American Type Culture Collection се пазят проби от зика. На сайта на ATCC пише, че вирусът е патентован от фондация „Рокфелер“ и дори може да се поръча онлайн.

Оказва се обаче, че той не може да бъде поискан от обикновен гражданин, а единствено може да се предоставят образци на учени за изследователски цели, и то само при стриктен контрол.

Въпреки това фондацията е обвинявана от мнозина, които твърдят, че вирусът е разпространен именно в Латинска Америка, където наследниците на Рокфелер имат множество бизнес начинания, но често са ограничавани от католическата църква там.

Дори се твърди, че учените от фондацията не просто са съхранили проба от вируса през годините, а са я усъвършенствали, така че да стане много по-опасна и лесно разпространяваща се.

Съществува теория, че бумът на зика е осъществен чрез генномодифицирани комари. Вирусът, който е изолиран за първи път още през 1947 г., е непознат за американския регион до 2014 г. След това именно там избухва епидемия.

Именно заради това бързо разпространение, се изказват теории, че или е станала грешка, или вирусът нарочно е пуснат в региона благодарение на ГМО комари.

Morkadis

Обвинена е компания за контрол на насекомите, която от години разработва ГМО комари и осъществява опити с тях. Според една от теориите отново са провеждани опити, но ситуацията е излязла извън контрол.

Според любителите на конспирации това обяснява защо вирусът продължава да се разпространява толкова бързо, въпреки че се организират мащабни акции за ликвидиране на популациите от комари, в които се включиха дори бразилските въоръжени сили. Смята се, че ГМО комарите са много по-издръжливи на всякакви инсектициди и трудно могат да бъдат унищожени.

Твърди се обаче и точно обратното, че ГМО комарите са начин да се спре разпространението на заразата. Компания за контрол на насекомите твърди, че модифицираните насекоми са създадени така, че в гените им е заложено потомството им да не оцелее дори до момента, когато ще е годно да се възпроизвежда. По този начин ще се постигне пълен контрол над популацията на комарите, преносители на вируса зика.

Затова се настоява за пускане на още милиони генетично модифицирани комари. Това обаче според мнозина крие рискове от още по-масово разпространение на заразата.

инфо: 168chasa.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.