Хобитското село в Унгария, в което не живее никой

Снимка: pochivka.blitz.bg

Винарски изби, построени още през 1750 г. на територията на Унгария, са получили интересното прозвище Гомбош Хил или Хобитското село. На външен вид схлупените постройки наистина приличат на къщите в Графството, където живее „най-смелият от всички хобити“ от книгите „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“.

Цяло чудо е, че тези сгради са оцелели толкова години.

Уникалните постройки се намират на хълма Гомбос, който се намира в североизточната част на Унгария. Не е изненадващо, че ги наричат „хобитско село“. Избите удивително напомнят на домовете на полуръстовете от книгите и филмите. Някои туристи дори си мислят, че виждат сцена от франчайза.

Но всъщност избите са построени преди няколко века. Те са ярък пример за унгарската архитектура, в която водещо е не благосъстоянието на хората, за заобикалящата ги среда.

Въпросът е в това, че за съхраняване на местното вино е било необходимо създаването на дълбоки помещения. Но на склона на хълма е можело да се построят само прихлупени сгради, които навлизат много дълбоко в земята.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Регионът Токай, където се намират избите, винаги е бил известен със своите напитки, които се произвеждат още от времето на Римската империя. Западнофранкският крал Луи IV искал да вижда на масата си само унгарски вина, което често се случвало. Винопроизводството в региона се дължи до голяма степен на владетеля.

И преди това местните хора отглеждали активно грозде, но завишените изисквания на краля ги накарали да копаят дупки за дългосрочно съхранение на напитките. Така в селищата започналi да изникват изби, издълбани ръчно в реликтовите скали.

Векове по-късно без да знаят, винопроизводителите тук създали най-добрите изби в света. Общо в региона има няколко десетки къщи, които достигат дълбочина 10-40 метра. По всяко време на годината има постоянна температура около 12 градуса.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Много преди всичко това на мястото е имало древен вулкан, който е създал малък хълм. След като започнало строителството на избите, селяните забелязали странна плесен, която се образувала по стените. За цялото съществуване на сградите тя вече е стигнала дебелина от над 2 см. Така в избите се създава идеален микроклимат за отлежаване на виното.

Днес Хобитското село се смята за една от най-посещаваните атракции в региона, която всяка години привлича туристи и любители на гроздови напитки от цял свят.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Morkadis

Уникално турско село, в което не можете да забиете и един пирон без разрешение

В село Габрово все още чуват камбанения звън на затрупан с пръст храм преди 5 века

Отровената румънска долина и селото, заличено по волята на Чаушеску

Ал Хамра – селото, където само смелите излизат след залез слънце

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.