Ходещите дървета в Еквадор

3

На територията на резервата Сумако съществува уникална форма на живот, позната като еквадорско ходещо палмово дърво. Според някои изследвания тези дървета са способни да се придвижват с по 2-3 сантиметра на ден, за да получават повече слънчева светлина и вода.

Петър Врсански (Peter Vrsansky), който е палеобиолог от института по естествени науки към Словашката академия на науките, обяснява за BBC:

„Докато почвата ерозира, дървото развива нови, по-дълги корени, които търсят по-твърда земя. Понякога се преместват с цели 20 метра.“

4

„Тогава, малко по малко новите корени се наместват в почвата, а старите започват да се издигат във въздуха. Целият процес се случва, защото дърветата трябва да се местят, за да получават повече слънчева светлина. Намирането на по-солидна почва може да отнеме до две години.“

Проблемът е, че скоро тези гори може да не съществуват. На местните им е позволено, да отсичат дърветата, за да получат права върху земята.

5

„Случва се следното нещо. Хората идват и отсичат няколко дървета , за да получат правомощия върху земята. След пет години, по закон, имат право да продадат тази земя. И го правят“, обяснява Врсански.

Има и добра новина. Всъщност земята е доста евтина и това позволява на природозащитниците да я закупуват и запазват уникалният природен феномен.

6

„Отсичането на дървета е срамота, тъй като Еквадор е една от страните с най-много защитени зони в света“, добавя Петър Врсански. „Но дърветата не могат да ходят достатъчно бързо, че да избягат от моторните резачки, подсилени със сегашните закони.“

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

10 ВИДА ДЪРВЕТА, КОИТО СА СЯКАШ ОТ ДРУГА ПЛАНЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.