Хората, които се изчервяват, са по-добри и по-честни, твърди науката

Някои хора се чувстват неудобно, когато се изчервяват, защото смятат, че тази реакция на тялото им издава несигурност. Действителността обаче може да ви изненада, защото всъщност по този начин изглеждате много по-надеждни, добри и искрени в очите на другите.

Вижте защо изчервяването не е признак на слабост:

Хората са единствените същества, които се изчервяват.

Според проучванията на Дарвин хората са единственият вид, за който се знае, че се изчервява. След като наблюдава жестовете на маймуните, докато провежда изследванията си за еволюцията, той определя тази реакция като „най-харатерната и най-човешката от всички изражения“, което вероятно се дължи на механизма за социална защита, който хората инстинктивно си изграждат срещу чувства като вина или срам.

Изчервяването ви прави по-привлекателни за противоположния пол.

Въпреки че може да се тълкува като механизъм за социална защита, който издава нашия дискомфорт, истината е, че ставаме по-привлекателни, когато бузите ни започват да порозовяват. Този процес е израз на слаба уязвимост и именно поради тази причина създава усещане за интимност, което е привлекателно за противоположния пол. Освен това изглеждаме сияещи –  поради същата причина, когато слагаме грим, нанасяме по бузите си руж.

Хората, които се изчервяват, вдъхват доверие у околните.

Според проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, хората, които лесно се изчервяват, са смятани за по-надеждни и по-великодушни. Авторите на това проучване също така твърдят, че други форми на умерено изразяване на смущение и социална уязвимост са несъмнени признаци на добродетел, тъй като не е възможно подобна реакция да се възпроизведе съзнателно.

Други жестове, които издават емоционалното ни състояние.

В поредица от експерименти са направени записи на 60 студенти, разказващи неудобни моменти от живота си. Резултатите показват, че изчервяването създава доверие у другите и затова не трябва да се опитваме да го скрием. Това разследване включва хора, които реагират и с други жестове като свеждане на погледа надолу, покриване на лицето, неволен смях, изчервяване при най-малката провокация.

Защо се изчервяваме, когато ни стане неловко?

Лицето ни порозовява, защото, когато попаднем в неудобна ситуация, тялото отделя адреналин, което води до зачервяване на кожата поради увеличения приток на кръв към кръвоносните съдове. Този процес е свързан с нервната ни система и с чувството на съпричастност и поради тази причина не можем да го контролираме. Също така усещаме сърдечния си ритъм ускорен, дишането ни се учестява, а някои хора е възможно да започнат и да се потят.

Хората, които се изчервяват, не лъжат.

Изчервяването е реакция на организма, която ние, хората, не можем да избегнем. Това е набор от неволеви телесни функции, които се задействат, когато попаднем в ситуация, която ни смущава или ни кара да се чувстваме неловко, дори не в лошия смисъл. Но винаги показва, че ситуацията е важна за нас и че ако сме направили нещо нередно, имаме желание да го поправим. Поради това изчервяването говори за честност и искреност. Така че, ако видите партньора си да се изчервява, трябва да вярвате на думите и на жестовете му.

Morkadis

А вие често ли се изчервявате? Смятате ли, че това е неудобно или го намирате за предимство?

източник: obekti.bg

Вижте още:

Ефектът на Паули: хората могат психически да влияят на околната среда

Отрицателен резус фактор – хората, които го имат са специални

Само малък брой от хората могат да създадат този шум в ушите си? Сред тях ли сте?

Д-р Елис Силвър: Хората не са от Земята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.