Хората са способни да забавят времето

часовник

 

Оказва се, че хората са способни да забавят времето. Това не е мистика, а научно доказан факт. Учени от медицинския колеж „Бейлър” в Тексас, вдъхновени от видяното в „Матрицата”, са решили да проверят дали наистина в екстремални случаи времето за човека спира и той възприема света около себе си като при забавени снимки. Те са провели експеримент, за да узнаят как се чувства човек по време на голяма опасност.

За да предизвикат у доброволците чувство на такава опасност учените ги хвърляли от височина 50 метра върху мрежа без никакви предпазни средства и с гърба напред.

Така хората имали чувство, че падат в пропаст. Но в същото време им се струвало, че са летели много по-дълго време, отколкото в действителност (само след 3 секунди скоростта на падането им достигала 113 км/ч).

Във втората част от експеримента към китките на доброволците били закрепени „перцептивни хронометри”, наподобяващи ръчни часовници. На тях, при падането с висока скорост, започват да проблясват цифри, а задачата на доброволците е да констатират какво става на дисплея. Но учените не успели да получат подробен резултат.

Те предположили, че главната вина за това е на паметта. При уплашен човек се активизира една част от мозъка, наречена амигдала, която натрупва второстепенни впечатления в момента на опасност и колкото повече информация се запазва, толкова по-дълги те се струват на човека, разказва доцентът по невробиология Дейвид Иглман.

инфо: blitz.bg

Вижте още: 

„ТУК И СЕГА”, ИЛИ СЪЩЕСТВУВАТ ЛИ ВРЕМЕ И ПРОСТРАНСТВО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.