Ценено личностно качество увеличава риска от самоубийство

%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0

Перфекционизмът е сериозен рисков фактор при самоубийствата, и то много по-голям, отколкото се е смятало преди, разкри ново изследване.

Перфекционизмът включва силна себекритичност, постоянен стремеж за покриване стандартите на другите, обикновено родители или ментори, и несигурност за ефективността на собствените действия.

Въпреки, че определена доза перфекционизъм е адаптивно полезна и необходима, когато се превърне в обсесия, той може да доведе до порочен кръг.

Хора, които работят в области, където има силен акцент върху перфекционизма, като адвокати, архитекти и лекари – са изложени на по-висок риск от самоубийство.

Не е трудно да се види как понякога поставянето на невъзможно високи стандарти понякога води да негативни емоции, когато тези стандарти не са изпълнени.

Изследването е разкрило, че хората, които изпитват силно социално напрежение да бъдат перфектни са в по-рискова ситуация да изпитват самоубийствени мисли.

В същото време перфекционистите са настроени да крият тези емоции от другите – в края на краищата суицидните мисли ще противоречат на тяхната очаквана перфекционистка личност.

По ирония, когато перфекционистите решат да извършат самоубийство техният перфекционизъм може да доведе много пълен и прецизен план.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.