Черна дупка отвъд Млечния път разтегля звезда в елипса

Учените за първи път са открили черна дупка със звездна маса извън пределите на Млечния път. Тя се намира в Големия Магеланов облак (спътникова галактика на Млечния път), в звездния куп NGC 1850, става ясно от публикация в научното издание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„Тази черна дупка е около 11,1 пъти по-тежка от Слънцето. Открихме я благодарение на резки изменения в скоростта на движение на една от звездите, разположени в младия звезден куп NGC 1850 в галактиката Голям Магеланов облак. Нейното откриване отваря пътя за провеждане на „преброяване“ на черните дупки със звездна маса и изучаването на тяхната ранна еволюция“, пишат астрономите.

Черните дупки със звездна маса възникват в резултат на гравитационен колапс на големи звезди. Обикновено е трудно да бъдат забелязани дори на неголеми разстояния от Земята, което се дължи на това, че те почти не изработват лъчение. Затова астрономите обикновено разбират за съществуването на подобни черни дупки само ако редом до тях се намира звезда, чиято материя те постоянно привличат към себе си, в резултат на което възникват изблици светлина.

В хода на новото изследване астрономи от университета „Джон Мурс“ (Великобритания) за първи път пряко са наблюдавали черна дупка със звездна маса извън пределите на Млечния път – в Големия Магеланов облак.

С помощта на телескопа VLT учените проследили как се мени скоростта на движение на светилата в NGC 1850. Оказало се, че една от звездите в този куп – NGC 1850 BH1 – от време на време рязко сменя скоростта си на движение с около 300 км/сек. Това можело да говори, че тя има невидима компания – черна дупка, около 11,1 пъти по-тежка от Слънцето.

По-нататъшните наблюдения установили, че звездата и нейният невидим съсед се намират много близо един до друг. Затова под действието на привличането на черната дупка светилото било разтеглено в елипса. Засега този обект не е започнал да привлича към себе си материята на звездата, но учените смятат, че това ще започне да се случва в близките няколко милиона години.

Както отбелязват астрономите, откриването на черна дупка в друга галактика отваря пътя към изучаването на това, как възникват подобни обекти в звездните купове и как протича тяхната еволюция. Разбирането на това е критично важно за оценка къде протичат сливания на черни дупки, които се фиксират от гравитационните обсерватории LIGO и ViRGO, заключават учените.

източник: actualno.com

Вижте още:

Пробите от Луната, доставени от Китайската мисия са по-млади от тези от Аполо и никой не знае защо

Астрономи откриха тъмна материя, създаваща зловещи клонинги на далечна галактика

Това ли е неуловимата Планета Х?

Учени разкриват тайните на Голямото червено петно на Юпитер

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.