Човешката ръка – по-примитивна от тази на шимпанзето

ръка

Човешката ръка по строеж е по-примитивна от ръката на шимпанзето. До този шокиращ извод са стигнали антрополози от университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ под ръководството на д-р Серхио Алмеция. Статията на учените е публикувана в сп. Nature Communications, пише Science.

Човешката ръка има дълъг палец, разположен не в общата редица. Останалите пръсти не са много по-дълги и всичко това заедно помага силно да се свива палецът с всички останали пръсти, създавайки оръдия на труда и изпълнявайки с тях най-различна работа – от шиене до забиване на пирони с чук.

В същото време палецът на шимпанзето е съвсем къс, но пък останалите са дълги. Такава конфигурация му помага много добре да лази по дърветата.

Алмеция и сие открили, че ръката на ардипитека (Ardipithecus ramidus) – човешки прародител на възраст 4,4 млн. години – е била много по-подобна на нашата, отколкото на тази на шимпанзето. Малко по-късно се изяснило, че същото може да се каже и за по-древните ни предци, живели преди 6 млн. години, тоест скоро след еволюционното ни разминаване с шимпанзето.

За да разсеят окончателно всички съмнения, американските учени анализирали строежа на ръцете на сега живеещите маймуни, съвременните хора и измрелите човешки предци. А именно – с ардипитек, неандерталец и австралопитека Australopithecus sediba, живял в Южна Африка преди 2 млн. години и явяващ се, съдейки по всичко, прародител на разумния човек. Към анализа били прибавени и данните за древния примат Proconsul, живял преди 25 млн. години.

Направената въз основа на анализа реконструкция показала, че общите предци на шимпанзетата и хората са имали ръце, които много приличали на човешките. Вероятно те са им помагали да събират различна храна. Такива ръце днес можем да видим при горилите. И така, ръцете на шимпанзето силно се видоизменили, а нашите – напротив, могат да се нарекат сравнително примитивни по строеж.

Защо нашите предци са започнали да създават първите каменни инструменти едва преди 3,3 млн. години, след като строежът на техните ръце е позволявал да направят това няколко милиона години по-рано?

„Измененията, които са позволили да се започне това, не са били анатомични, а неврологични – иначе казано, нашият мозък е трябвало да се развие до необходимото ниво“, отбелязва д-р Алмеция.

Доскоро повечето учени смятаха, че човешката ръка е съвършена и че е станала такава в процеса на еволюцията, чак след като нашите пътища с шимпанзетата са се разминали – тоест преди около 7 млн. години.

Изхождайки от такава логика, последният ни общ предтеча, живял по това време, трябва да е имал ръка на шимпанзе.

инфо: interest.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.