Чудотворните икони в България

От хилядолетия насам болни и здрави се молят пред иконите за здраве и благоденствие, а понякога и за чудо. И макар че изглеждат просто като изображения на хора, много от иконите са свързани с най-различни чудеса.

Богородица Троеручица

Богородица Троеручица се намира в Троянския манастир. Смята се, че произходът ѝ е свързан с чудото, което се е случило на Св. Йоан Дамаскин през VIII в.

Св. Йоан Дамаскин живеел и проповядвал в Сирия по времето на император Лъв III. Той активно се противопоставял срещу иконоборческата ерес и заради това бил наказан от владетеля. Йоан не бил римски поданик и затова императорът уредил наказанието му да бъде изпълнено по нареждане на халифа на Дамаск, който разпоредил да му отсече едната ръка. След много молитви към Богородица ръката на Св. Йоан Дамаскин отново се възстановила. За да се почете това чудо, на много икони се добавя трета ръка.

Иконата в Троянския манастир датира от XVIII в. Смята се, че е донесена в манастира от атонски монах.

Фануилска икона

Фануилската икона не може да бъде видяна от много българи, особено жени, тъй като се намира в българския манастир Свети великомъченик Георги Победоносец в Атон.

Според легендата манастирът е основан братята Мойсей, Йоан и Аарон Селима от Охрид пред 919 г. Когато ги завършили, не били сигурни как да го кръстят. Затова приготвили дъската, върху която смятали да изобразят лика на покровителя си, и я оставили за една нощ в храма. През цялата нощ се молили на Господ да им посочи кое ще е правилното име. На сутринта върху дъската бил изобразен ликът на Свети великомъченик Георги Победоносец, затова така кръстили храма си.

Чудотворната икона се съхранява в главния манастирски храм. За да изкажат своята благодарност към светеца, вярващите оставят около нея ордени, медали и лични ценности.

Свети Николай Чудотворец

Още приживе Свети Николай е правил чудеса. По време на буря, докато пътувал с кораб, в трюма се отвори дупка, която той успял да запуши само с един шаран. Благодарение на него корабът не потънал и екипажът останал невредим.

Прочутата икона на Св. Николай Чудотворец се намира в малък храм на ул. Калоян в София. На 30 септември 1944 г. храмът е бомбардиран и от него остават само няколко стени. Като по чудо върху една от тях се намира и иконата на Св. Николай. Тя остава невредима след бомбардировката.

Morkadis

Златна Ябълка

Така се нарича чудотворната икона на Майката Божия. Създадена е през 1620 г. от зограф, който е неизвестен и до днес.

От създаването си до днес тази икона е вършила много чудеса. Едно от най-известните ѝ е свързано с царското семейство. През 1934 г. княгиня Евдокия, сестрата на цар Борис, преспива в храма, където се намира иконата, и не след дълго оздравява от болестта, която е мъчила дълго време.

Света Богородица – Елеуса

Иконата Света Богородица – Елеуса се намира в Бачковския манастир. Според легендите тя е едно от 20-те изображения в света, за което е позирала самата Света Богородица. Подарена е на манастира през 1311 г. от двама грузински монаси – Атанасий и Октамир. Богорида и Младенеца са обковани в сребърни ризници през 1819 г. Според поверието първоначално иконата е била поставена при олтара на манастирската църква, но една нощ сама се изместила до входа. Същата нощ един от монасите сънувал Богородица, която му обяснила, че така ще може по-ясно да вижда кои от посетителите на храма влизат с чисти сърца.

Света Богородица Млекопитателница

Тази чудотворна икона е копие на едноименната икона, която се намира в Карея – представителството на Хилендарския манастир в Атон.

Тя е една от най-почитаните икони на Богородица. Свързва се с имената на трима светии – преп. Сава Освещенни, Св. Сава Сръбски и преп. Гавраил Атонски. На нея хората се молят най-вече за здравето на децата, но също така и за лечение на ракови, сърдечно-съдови заболявания, двигателни проблеми и женски болести.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Преподобна Стойна лекува от мистериозни икони

7 чудотворни икони пазят от болести

Каква е истината за феномена на плачещите икони

Виж коя е твоята икона-закрилник според датата на раждане

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.