„Чучулигите” работят по-бързо нощем, „Совите” са по-внимателни

%d1%87%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%ba

Нощем, ранобудниците се справят по-бързо със задачи, изискващи повишено внимание, но допускат повече грешки при изпълнението им, за разлика от „совите”, които по това време на денонощието са много по-концентрирани, пише Мениджър Нюз.

Това сочи извод от изследване на учени от Висшата икономическа школа и Окфордския университет.

Изследването, публикувано в изданието Experimental Brain Research е първото, посветено на влиянието на лишаването от сън върху хора, които са от различен хронотип.

23 доброволци, участвали в него, трябвало да бодърстват по 18 часа – от 8:00 ч. сутринта до 2:00 ч. през нощта, като през това време не се изисквало нищо повече от това да се занимават с обичайните си дела.

След събуждане и преди лягане, всички те преминавали тестове за концентрация. Сутрешните резултати на „Совите” и „Чучулигите” не се различавали, разлики имало само в данните от късната нощ. „Совите” работели с по-ниска скорост, но затова пък по-ефективно.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

ГЕНИТЕ НИ ОПРЕДЕЛЯТ ДАЛИ СМЕ „НОЩНА ПТИЦА“ ИЛИ „РАННО ПИЛЕ“

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. 

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.