Шест вулкана, които могат да ни изтрият от лицето на Земята

От опасни потоци лава до катастрофални мегацунамита – ефектите от вулканичните изригвания могат да бъдат ужасяващи.

Нещо повече, напълно вероятно е тези изригвания да са достатъчно мощни, за да сложат край на света такъв, какъвто го познаваме.

Всички шест вулкана, изброени по-долу, имат една особеност: опустошителен потенциал да променят лицето на Земята завинаги.

Везувий, залива на Неапол, Италия

1

Везувий е изригвал през съзнателния живот на човечеството около 30 пъти. Най-унищожителното е изтриването от земята на древния град Помпей.

Според вулканолозите едно негово престоящо мощно изригване би било фатално. То ще заличи от картите Неапол, а животът на три милиона души ще е изложен на риск.

„Везувий ще изригне – това е сигурно, защото той е активен вулкан. Италия трябва да обсъди и изготви план за действие при тази ситуация“, предупредиха експерти още през 2013 г.

За нещастие, повече от половин милион души живеят в непосредствена близост до огневата линия на Везувий.

При едно потенциално изригване вулканът може да избълва скали и пепел със скорост близо 160 километра в час, а опасните газове ще напълнят атмосферата.

Фиджи, Токио, Япония

2

На малко повече от 150 км от Токио се намира култовата планина Фуджи – активен вулкан, за когото Японската агенция за метеорологичен контрол предупреждава, че е под заплаха от изригване.

Тревожен е фактът, че според експертите вулканът е „под голям натиск“ след опустошителното земетресение с магнитуд девет по Рихтер от 2011 г.

Не е изключено едно ново земетресение, каквито в Япония не са рядкост, да активизира вулкана. А историята от 1707 г. показва, че това е порочен кръг – изригването на вулкана тогава води до земетресение с магнитуд от 8.7 по скалата на Рихтер.

Morkadis

Това последно изригване бомбардира околностите на днешно Токио с горяща сгурия и пепел. Днес подобен взрив би могъл да нанесе щети за 30 милиарда долара, а милиони ще бъдат прогонени от домовете си.

Няколко по-големи изригвания може да сринат икономиката на Токио и да застрашат пътните му връзки с останалата част от Япония, което ще парализира преработващата промишленост на страната.

Катла, Исландия

 3

През 2010 г. гигантски обеми пепел от изригване на исландския вулкан Ейяфятлайокутл затвориха части от европейското въздушно пространство.

А само на 27 километра от кратера на този вулкан се намира друг, много по-опасен – Катла.

Потенциалната сила на тази заплаха е десет пъти по-голяма, отколкото е световният опит с Ейяфятлайокутл.

А според историята, когато Ейяфятлайокутл изригва, Катла никога не остава по-назад. Последното подобно събитие е през 1918 г.

Според експертите изригване на Катла бързо ще втечни леда около вулкана, което ще доведе до изливането на колосално количество вода от източния бряг на островната държава в Атлантическия океан, което пък е възможно да причини огромни наводнения.

Изригването може да има глобални климатични ефекти, като охлаждане на планетата за цяла година или повече, което да причини сериозен недостиг на храна.

Възможно е то да е придружено и със значителни сеизмични движения, които да доведат до сериозни разрушения.

Йелоустоун, Уайоминг, САЩ

4

На девет километра под национален парк „Йелоустоун“ в Уайоминг е леговището на един от най-смъртоносните вулкани в наши дни.

Калдерата Йелоустоун е огромна, а под нея се крие невероятен басейн от гореща магма. Целият район прави един от най-големите супер вулкани в света.

Той е толкова опасен, че евентуално изригване ще промени завинаги лицето на планетата.

Кумбре Виеха, Канарски острови, Испания

5

Когато този вулкан изригне, част от остров Ла Палма може да рухне в Атлантическия океан.

Това би създало мега цунами – серия от огромни вълни, които ще погълнат Канарските острови, преди да се разпространят на изток към Африка, на запад по посока на Северна и Южна Америка, а на север към Испания и Великобритания.

Ако това се случи, вълните се очаква да се втурнат с повече от 800 км в час, а онези, които ударят Мароко, да бъдат високи над сто метра.

Въпреки това, Флорида, Карибите и Бразилия вероятно ще издържат тежестта на пораженията, но бреговете им ще обезлюдеят завинаги.

Айра, Кюшу, Япония

6

В рамките на следващия век масивно изригване на вулкан в Япония може да убие огромно мнозинство от населението на страната. Това ужасяващо предупреждение беше направено през 2014 г. по време на проучване на вулканичния кратер на японския остров Кюшу.

Ако този вулкан с гигантския мащаб на своя кратер изригне, лава и пепел ще погълнат региона, който е дом на милиони хора, в рамките само на няколко часа.

За щастие, има само 1 процент вероятност подобна апокалиптична съдба да сполети Япония в следващите 100 години. И все пак всички знаем, че в живота няма нищо сигурно.

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.