Ще се сблъскат ли някога Нептун и Плутон?

 

космос

Орбитата на Плутон се пресича с тази на Нептун и мнозина си задават въпроса дали двете небесни тела някога ще се сблъскат, което пък ще доведе до това Плутон да се превърне в луна на Нептун.

Краткият отговор е не.

В периода 1979 до 1999 г. Плутон беше осмата планета в Слънчевата система. През 1999 г. той размени местата си с Нептун, за да стане деветата, а малко по-късно планетарният статус на Плутон бе изцяло отнет. Плутон обикаля около Слънцето за 248 години и при движението си по този курс бившата планета минава на 17 градуса над орбитата, по която се движи Нептун. Точно поради тази причина пътищата на двете не се пресякоха, когато те размениха местата си.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.