Щипка сода на ден подобрява остротата на зрението

око

Обикновената сода за хляб и други хидрокарбонати по специфичен начин действат на колбичките и пръчиците в нашите очи, карайки ги да „изхвърлят“ напрежението по-често и подобрявайки остротата на зрението при наблюдение на движещи се предмети.

Международен екип медици е изяснил, че редовната употреба на малки дози сода за хляб значително може да подобри зрението на човека благодарение на това, че тя предотвратява „претоварването“ на пръчиците и колбичките на повърхността на ретината, се казва в статия, публикувана в Biological Chemistry.

„Интригуващо следствие от това откритие е възможността текущото състояние на нашия метаболизъм да влияе силно на остротата на зрението. Това е интересно, тъй като ние днес знаем добре, че много болести на ретината са свързани с това, че пръчиците и колбичките са пренаситени със светлочувствителни молекули поради някои генетични дефекти. Когато тяхната концентрация достигне смъртоносно опасни нива, клетките загиват и настъпва необратима слепота“, казва Клинт Макино от Харвардския университет (САЩ).

Макино и колегите му разкрили неочаквано благотворния ефект на обикновената сода за хляб върху нашето зрение, докато изучавали как светлочувствителните клетки преобразуват възприеманата от тях светлина в електрични импулси.

Както обясняват учените, ключов елемент на тази сложна система за трансформация на светлината в сигнали на нервни клетки се явява белтък с названието cGMP. Неговите молекули поглъщат енергията на фотоните на видимата светлина и закриват специалните канали в стените на колбичките и пръчиците, което ги кара да предават информацията по веригата и да „свалят“ напрежението в клетките.

Тъй като молекулите cGMP се изразходват в процеса на преобразуване на светлината в нервни импулси, колбичките и пръчиците непрекъснато произвеждат нови порции от този белтък. Наблюдавайки този процес, Макино и колегите му открили, че скоростта на възпроизводство на cGMP много силно зависи от това, колко много йони хидрокарбонат (въглена киселина с присъединени към нея водородни атоми) се съдържат в клетките.

Следващите експерименти показали, че содата за хляб и други хидрокарбонати значително ускоряват синтеза на молекули cGMP. Както обясняват учените, повишението на концентрацията на cGMP едновременно води до по-често „изхвърляне“ на пръчици и колбички, което снижава вероятността от тяхното претоварване и понижава чувствителността на окото към светлина, което помага на нашите очи по-добре да разпознават и виждат резки движения.

Тези два ефекта, според медиците, трябва благотворно да се отразяват на здравето на очите на човек, който не страда от дегенеративни заболявания на ретината. В близко бъдеще учените ще проверят случва ли се това наистина и ще се опитат да разберат може ли да се използват содата и другите съединения на въглената киселина за забавяне на разрушаването на ретината.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

КАК ДА КОРИГИРАТЕ ЗРЕНИЕТО СИ ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.