Якутия също си има Неси

3Оймякон е селце, намиращо се в република Якутия, Русия. То е разположено на левия бряг на река Индигирка. В него живеят малко повече от петстотин души. Оймякон е сред най-мразовитите селища на планетата. Там температурите са падали до рекордните -71.2 градуса по Целзий през 1933 година, а по непотвърдена информация стойностите им са достигали и до -82 градуса през далечната 1916 година.

Поради мразовитият климат тук през зимата средните температури рядко надвишават -45 градуса по Целзий. Докато градусите се доближават до тази стойност, жителите на селото извършват нормалните си ежедневни задължения, а хлапетата ходят на училище. Но ако се случи температурите да паднат под -55 градуса, класните занимания се отменят.

Заради ниските температури хората тук не се радват на особено разнообразен живот. Те не отглеждат плодове и зеленчуци нито пък имат възможност да упражняват професии, свързани със земеделие. За сметка на това те се грижат за елени, с чието месо се хранят, а кожите им използват за направата на дрехи, завивки, постелки и др.

Всички тези подробности за града са добре известни на света. Малцина обаче са чували, че името на селото се свързва и с тайнствено същество, за което местните смятат, че живее близо до населеното място.

Недалеч от Оймякон се намира едно причудливо езеро, в което водата никога не замръзва въпреки студения климат. Всъщност названието на селцето произлиза от езерото, тъй като в буквален превод означава незамръзваща вода.

Точно в тази незамръзваща вода според разказите на местни хора се подвизава опасно чудовище, което изглежда като динозавър и е дълго повече от десет метра. Тукашните дори обичат да го наричат руско Неси.

Според някои мнения става въпрос за ихтиозавър или друг родственик на чудовището от Лох Нес, което преди да нападне жертвите си, издава ужасяващи звуци. Други пък отричат тези фантастични версии и заявяват, че в езерото се крие кит убиец.

Множеството теории станаха причина мистериозният воден басейн да бъде проверен и от изследователи. Те обаче така и не можаха да да кажат със сигурност дали там живее чудовищно създание или всичко е плод на богатото въображение на местните хора.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

ЧУДОВИЩЕТО ОТ ЕЗЕРОТО ЛОХ НЕС – РЕАЛНОСТ ИЛИ ЛЕГЕНДА?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.