Германия спира използването на АстраЗенека при хора под 60 години

pixabay.com

Германия ще използва от днес ваксината срещу коронавирус на „АстраЗенека“ само при хора на възраст над 60 години на фона на опасенията, свързани с регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци при имунизирани с препарата, предаде Асошиейтед прес.

Федералният здравен министър Йенс Шпан и здравните министри на 16-те провинции постигнаха единодушно съгласие да предлагат ваксината само на хора на и над 60-годишна възраст, освен ако те не са от високорискови групи, застрашени от по-тежко протичане на COVID-19, информира БТА.

Тази стъпка бе направена след препоръки на Постоянната комисия по ваксинациите към института „Роберт Кох“ (STIKO) и след като германският здравен регулатор разпространи нови данни, показващи ръст на регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци в мозъка при някои от имунизираните с ваксината. Тези странични ефекти се наблюдават особено при по-млади жени, отбеляза ДПА.

Новината е още един удар по ваксината на „АстраЗенека“, която играе ключова роля в имунизационната кампания в Европа и заема централно място в глобалната стратегия за осигуряване на ваксини за по-бедните държави. Шпан каза, че това от една страна е спънка, но от друга означава, че повече хора над 60 години могат да се ваксинират по-бързо. „В този смиъл мога просто да призова всички хора над 60 години да се възползват от тази ваксинационна оферта“, каза Шпан.

Канцлерката Ангела Меркел защити новите възрастови ограничения и каза, че те помагат за укрепването на доверието във ваксините срещу коронавируса. „Доверието идва със знанието, че всяко подозрение, всеки отделен случай, ще бъде разгледан“, каза тя в Берлин след консултации с премиерите на 16-те провинции. Меркел добави, че откритостта и прозрачността са най-добрият начин за справяне с такава ситуация.

По-рано институтът „Паул Ерлих“, медицински регулаторен орган, каза, че са установени 31 случая на церебрални тромбози, които се подозира, че са станали след инжектиране на ваксината на „АстраЗенека“. Девет от т

източник: novini.bg

Вижте още:

Поредица от инциденти с ваксината на „АстраЗенека“, поставят безопасността ѝ под въпрос

Защо множество държави в света спряха ваксинацията с AstraZeneca?

Хонконг спря от употреба две партиди от ваксината на Пфайзер

Израел е подаден иск в Международния наказателен съд за принудителни ваксинации

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.