Най-известните шпиони в историята: Митове и легенди

Шпионажът и в миналото, и сега е професия, която е пълна със загадки. Въпреки че основната задача на шпионите е да запазят личността си в тайна, някои от имената на най-известните шпиони в историята стават известни

2

Сидни Райли – прототипът на Джеймс Бонд

Точната народност на Сидни Райли така и не е разкрита. В някои архиви се казва, че той е роден в Ирландия и е син на моряк, а в други – че е родом от Одеса. Не е напълно ясно и как пристига във Великобритания, но успява да стане шпионин за британското разузнаване.

В цялата си кариера Райли е шпионирал в Русия, Япония, Франция и Германия за британците по време на Втората световна война. Уменията му за дегизиране и манипулиране дори на висшата власт му дават прякора Асът.

Сидни Райли е застрелян в СССР през 1925 година по заповед на Сталин. Той е заловен от съветските власти, а вечерта на 5 ноември е изведен от пазачите и убит. Тялото му е старателно фотографирано, преди да го погребат.

3

Олдрич Еймс – златният агент на КГБ

В годините на Студената война Съединените щати и Съветският съюз водят сложна битка на интелигентност, в която се въвличат десетки шпиони. Сред тях обаче изпъква името на Олдрич Еймс.

Еймс е агент на ЦРУ, но е основният източник на информация за КГБ през 80-те години на миналия век. Неговият шпионаж е довел до залавянето и смъртта на десетки високопоставени източници в рамките на съветската система.

Той е заловен от американските власти през 1994 година и осъден на доживотен затвор.

4

Юлиус и Етел Розенберг – комунисти до гроб

Юлиус и Етел Розенберг са семейство американци, които шпионирали в полза на КГБ по време и след Втората световна война. Юлиус е работил като инженер и с близостта си до ЦРУ успява да разбере за готвената срещу СССР атомна бомба.

Благодарение на тази информация в Русия успяват да създадат подобаващ отговор на американското оръжие.

Morkadis

Двойката са заловени през 1953 година и са осъдени на смърт чрез екзекуция на електрическия стол.

мата хари

Мата Хари – прототипът на фаталната жена

Маргарета Зеле, както е истинското име на най-известната жена-шпионин, е родена в Холандия през 1876 година. Когато е на 19 години, тя заминава за Индонезия и там попада на обява във вестник, с която местен мъж съобщава, че си търси съпруга.

Тя отговаря на обявата и така остава в страната, започвайки да изучава местните обичай. Включва се във фолклорен състав и създава артистичната си персона Мата Хари, което в превод от месния език означава слънце.

След развода със съпруга си тя се мести в Париж, където става любовница на редица влиятелни мъже. Тогава започва и кариерата на двоен агент – за Германия и Франция.

Мата Хари е заловена от френските власти през 1917 година и осъдена на смърт чрез разстрел.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.