Розовото езеро Хилиър (галерия)

Езерото Хилиър изглежда сякаш е създадено по изкуствен начин с помощта на химикали. Истината обаче е, че езорото е естествено розово.

Хилиър се намира на територията на най-големия австралийски остров Мидъл, който е най-големият от архипелага Решерш.

Розовата вода в езерото изглеждат толкова фантастично, че когато самолети прелитат над него, пътниците стават от седалките и му се наслаждават възможно най-дълго време.

Розовият цвят на езерото все още е загадка за учените.

През 1950 г., специален изследователски екип се заема с проучвания, които да установят от къде идва розовият цвят. Учените предполагали, че ще открият в солените води особен вид водорасли (Dunaliella salina), които могат да образуват червен пигмент и се срещат в други подобни езера в Австралия. Но в направените проби с вода от Хилиър, не били открити такива водорасли и причината за цвета на водите му, си остава мистерия и до днес.

Въпреки, че езерото е доста плитко и безопасна за плуване, повечето туристи, които идват да го разгледат, отказват да влязат във водите му.

Последвайте ни във Facebook

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Един коментар
  1. Krasimir Sedlarski 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.