10 забавни факта от историята на бельото

%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8c%d0%be

През вековете горните дрехи се променят. Долните – още повече.

1. Някои коренни жители на Северна Америка, като племето Пенобскот в Мейн,изпозвали мекия торфен мъх за направата на бельо. Индианците Ленапе пък използвали фино нарязана кедрова кора.

2. Инуитите, живеещи в най-северните части на Америка, изработвали бельото си от кожата на птици – с перата, обърнати към тялото. Тази долна риза била носена свободно, за да задържа топлия въздух под дрехите от животински кожи.

3. До четиринадесети век мъжките пантолони в Западна Европа представлявалидва отделни крачола, прикрепени с колан. Когато излезли на мода късите туники, се наложило да добавят още един елемент – парче плат между тях, което се закопчавало на кръста. Така се появили панталоните с дъно.

4. Жените носели тежки фусти, за да не повдига вятърът полите им, под които нямали друго бельо. До 19 век се е считало за непристойно жената да носи каквото и да било между краката си. Ето защо дамите сядали настрани при езда, а панталоните били изцяло запазени за мъжете.

5. Женските гащи се появяват в епохата на Френската революция – жените, които излизали на сцената, задължително трябвало ги да носят. Постепенно тази мода се наложила и сред останалите дами, а през 19 век започнало и масовото им производство.

6. Когато рентгеновите лъчи били открити през 1896 г., хората били толкова обезпокоени, че другите ще могат да виждат през дрехите им, че една фирма веднага пуснала в продажба бельо с втъкани оловни нишки.

7. Ластикът, изобретен през 1820 г., навлязъл в употреба късно. Затова хората  държали бельото и чорапите си опънати с тиранти и жартиери.

8. През Първата световна война американското правителство поискало жените да спрат да купуват корсети, за да остане повече метал за военното производство. Тази стъпка освободила тонове метал за производството на бойни кораби.

9. През 90-те хип-хоп артистите създават модата на смъкнатите панталони, над които се виждат долните гащи. Казват, че този стил дошъл от затвора, където не било разрешено да се носят колани, за да не ги използват като оръжие.

10. Въпреки че се спори кой е „бащата“ или „майката“ на модерния сутиен, за негова създателка най-често се смята нюйоркчанката  Мери Фелпс Джейкъбс. Тя накарала камериерката си да зашие две носни кърпички една за друга с панделка и корда. През 1914 г. патентовала дизайна под името “brassiere”, а по-късно го продала за 15 хил. долара на Warner Brothers Corset Company.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.