Най-смъртоносните болести в човешката история

ебола

Колкото и кръвожадно същество да е човекът и каквито и войни да е водил срещу себеподобните си, най-големият палач на човешката раса са смъртоносните болести. Дали става дума за Черната смърт, появила се през 14 век в Европа, или за еболата в днешна Африка, броят на загубените животи е астрономически. Ето и кратък списък на най-смъртоносните болести в човешката история.

Холера

Тази инфекция на тънките черва се предава основно чрез пиене на вода или яденето на храна, съдържаща опасните бактерии. В световен мащаб около 5 милиона души са засегнати от холерата, а всяка година тя отнема около 100 000 човешки живота.

Едра шарка

След масови кампании по ваксинации на населението, едрата шарка става една от двете болести, които са официално обявени за напълно ликвидирани (другата е чумата по говедата). През цялата история на човечеството това смъртоносно заболяване е отнело смразяващ брой животи. Само през 20 век, преди масовите ваксинации, нейни жертви са станали 500 милиона души.

Магарешка кашлица

Технически известно като коклюш, това силно инфекциозно заболяване е известно в някои страни като кашлица от 100 дни. Смята се, че заболяването в момента засяга 48. 5 милиона души годишно, а всяка година неговите жертви са приблизително 300 000.

Бубонна чума

Тази смъртоносна болест е известна и като зооноза. Тя се пренася главно от малки гризачи и техните бълхи. Без незабавно лечение заболяването убива човек за четири дни. Основно огнище на болестта е Средна Азия. Смята се, че в миналото това заболяване е заличавало цели цивилизации, а приблизителният брой на жертвите му е 700 милиона. Нови изследвания показват, че Черната чума, която почти унищожила европейската цивилизация през 14 век, е била именно бубонна чума.

СПИН

Вирусът на СПИН причинява на хората прогресивна имунна недостатъчност, като позволява по този начин животозастрашаващи инфекции и рак да процъфтяват. От своето откритие СПИН е причина за смъртта на повече от 30 милиона човека.

Малария

Маларията се среща и до днес. Причинява треска, кома и смърт. Все още не е намерена ефективна ваксина срещу нея. Смята се, че заболяването, известно в Античността като римска треска, е причинило краха на Римската империя и на Китайската империя по време на династията Хан. Всяка година болестта отнема по 2 милиона човешки живота.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.