10 защитени места с изумителни гледки в Родопите

2

Времето вече се стопли и сезонът на пътешествията може да започне. Виж предложенията на Opoznai.bg за няколко уникално красиви местенца във вълшебните Родопи, които ще напълнят очите и душата ти.

Защитена местност „Поречието на река „Девинска“

Защитена местност „Поречието на река „Девинска“ е атрактивна дестинация за много туристи. Живописното ждрело е с характерен ландшафт със забележителни скални форми и образувания. Местността по поречието на река Девинска е дом на множество редки и защитени видове, а самата реката е изваяла многобройни красиви вирове и меандри, достигащи дълбочина 2 – 3 метра.

Резерват „Шабаница“

9

В превод името „Шабаница“ означава „Стара гора“, а местността в района на смолянското село Триград е обявена за резерват. Поддържан резерват Шабаница е разположен в планината по течението на река Чаирска. В резервата се опазва буково-смърчова гора на възраст над 200 години. Отделни смърчови екземпляри достигат възраст от над 350 години и височина от над 35 метра.

Любителите на дивата природа могат да посетят „Шабаница“ по два маршрута. Единият е през Чаирските езера, по черен горски път и разстоянието е около 15км. Другият маршрут минава през село Кестен, като също е пресечен и с множество препятствия. В покрайнините на селото истинска атракция са множеството плантации за култивиране на мурсалски чай.

Защитената местност Чаирски езера

3

Защитената местност Чаирски езера е известна с естествено образували се свлачищни езера, ливади и вековни смърчови гори. Намира се на 1400 м.н.в. сред приказната природа на Западните Родопи. Районът е ограден от обширни ливади, езера и иглолистни гори. Местността е много подходяща за пешеходен туризъм и е част от маркирания туристически маршрут х. „Студенец“ – х. „Смолянски езера“ – х. „Перелик“ – х. „Ледницата“ – с. Мугла – туристическа база „Чаирски езера“ – х. „Триградски скали“. За улеснение на наблюдението на удивителната природа и удобство на туристите, в местността са построени мостчета и беседка.

Биосферен резерват „Кастракли“

4

Резерватът е с извънредно красив ландшафт с отвесни скали, с вековни гори от бял бор, ела, бук, явор, воден габър и трепетлика на възраст над 200 г. Установени са 25 растителни вида с природозащитен статус. Кастракли е своебразен рай на пеперудите, дивите орхидеи и планинските цветя. Намира се на 20 км от гр. Девин, в землището на с. Борино, община Борино.

Резерват „Казаните“

Morkadis

5

Резерват „Казаните“, наричан още „Казанджи дере“, се намира в землището на с. Гьоврен, община Девин. Обявен е за резерват с цел опазване на смесената гора в района от бяла ела, черен бор, бял бор, смърч и бук на възраст 80 – 100 г. Тук се намират над 140 вида лечебни растения, много птици и бозайници. На територията на резервата има добре маркирана и обезопасена екопътека. В местността Казан дере има каскада от водопади, които са особено впечатляващи през пролетта, когато са пълноводни.

Защитена местност „Триградско ждрело“

6

Триградското ждрело е изключително живописен пролом на Триградската река. Неповторимата красота на тази местност се допълва от тайнствената пещера „Дяволското гърло”. По интересен начин водите на река Триградска се вливат в дяволската пещера и образуват най-високия подводен водопад на Балканите (42м). Половин километър след това реката отново се показва на повърхността под формата на голям карстов извор. Във вековните скали живеят и над 10 вида редки птици. В източния склон на Триградското ждрело, доста по-високо, се намира друга известна пещера – Харамийската.

Защитена местност „Атолука“

7

„Атолука“ е курортна местност, намираща се на 4км от село Равногор. За разлика от повечето планински курорти, “Атолука” все още може да се нарече диво кътче, почти незасегнато от модернизацията. На територията му се разполагат почивна станция „Атолука“, около 450 вили, магазин, ресторант, параклис. Местността е изключително красива, малко известна, богата на билки и горски плодове (боровинки, малини, гъби и т.н.). Околностите на летовището предлагат условия за еднодневни походи. На 5 август 1969 г. земите около курорта са обявени за защитена местност с цел опазване на вековната иглолистна гора от бял бор и смърч.

Защитена местност „Тъмра“

10

Защитена местност „Тъмра“ се намира на територията на община Брацигово. Местността е с красив ландшафт, интересни скални образувания, широки поляни, заобиколени от гори, запазени стари римски пътища и мостове.

Орнитологично важно място „Бесапарски ридове“

Орнитологично важното място “Бесапарски ридове” се намира в югозападната част на Тракийската низина, в близост до град Пазарджик, в подножието на Родопите. В местността се срещат редки и защитени птици: царски орел, полска бъбрица, белоопашат мишелов, ловен сокол и дебелоклюна чучулига, малък креслив орел, орел змияр, скален орел, сокол скитник, сивоок дъждосвирец, късопръста чучулига и други. Разнообразния релеф дава шанса да се видят ширнали се поля, красиви котловини заобиколени от ухаещи розови полета, красиви планини с богати иглолистни и широколистни гори, тучни поляни и кристално чисти реки.

Защитената местност “Караджа дере”

8

Защитената местност “Караджа дере” е с площ около 1000 хектара, разположена е в близост до гр. Доспат и с. Късак. Обявена е за защитена през 2008г с цел опазване на местообитанията на редки и защитени растителни и животински видове по поречието на река Сърнена и прилежащите ѝ територии. На територията на резервата е обособен дендрологичен маршрут за любителите на екотуризъм.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.