10 златни съвета от най-добрия педагог за това как да отгледате дете

дете

Заедно с Мария Монтесори, Антон Макаренко е считан за другия най-влиятелен педагог в историята. Той открива, че учителите често пренебрегват любовта и дори я смятат за нещо изкуствено и излишно, когато става въпрос за приложението ѝ в образователния подход. Самият Макаренко е сигурен, че възпитанието и отглеждането на едно щастливо дете без любов е невъзможно.

Ето една селекция от някои от най-важните идеи на този велки педагог, психолог и писател.

1. Не допускайте, че възпитавате детето, само когато говорите с него, учите го на нещо или му казвате да направи нещо. Отглеждайте детето във всеки миг от живота си, дори когато не сте у дома.

Начинът, по който се обличате и говорите за други хора, поведението ви, когато сте щастливи или разстроени, начинът, по който се отнасяте към вашите приятели и врагове, начинът, по който се смеете или, по който четете вестник… Всичко това има голяма значение за детето. То чувства и най-малките промени в настроението ви. Ако сте груби или обичате да се хвалите, ако пиете твърде много или, още по-лошо, ако обиждате собствената си майка, въобще не трябва и да мислите за възпитание. Вие вече възпитавате детето и то по много лош начин.

2. Възпитанието се нуждае от  ясен, истински, но сериозен тон

В тези три качества се съдържа истината на живота . Сериозността не означава непременно, че сте разстроени. Бъдете истински, нека настроението ви отразява реалността на това, което се случва в семейството.

3. Всеки родител трябва да разбере какво точно иска да види в детето си

Бъдете наясно със собствените си желания като родител. Помислете за това старателно и ще видите къде грешите. Не позволявайте това да ви обезкуражи, има много правилни пътища, по които може да поемете.

4. Трябва да познавате добре детето си. Къде е то? Какво прави и с кого?

Разбира се, трябва да дадете на детето си толкова свобода, колкото е възможно. То трябва да бъде изложено на различни гледни точки, не само вашата. Трябва да помогнете на детето да разпознава добрите и лошите хора и ситуации и да се бори с тях, учейки се. Този естествен процес, просто не може да се случи “на закрито”.

5. Ключът на възпитанието е добрата организация

Образованието не прощава малки грешки. Добрата организация помага да държим под око всеки малък детайл. Малки неща се случват постоянно, всеки ден, всеки час; малките детайли съставляват живота. Възпитанието изисква по-скоро да ползвате времето си разумно, отколкото просто да разполагате с него.

6. Не налагайте вашата помощ, но бъдете готови да помогнете

Помощта на родителите не трябва да бъде налагана, скучна или досадна. Понякога детето ви трябва да бъде оставено само, за да се научи как се преодоляват предизвикателствата и решават проблеми. Стремете се детето винаги да се развива. Никога не позволявайте да се чувства изгубено, объркано или отчаяно. Понякога детето ви се нуждае от това да види вашето внимание, но още по-важна е вашата вяра в него.

Morkadis

7. Никога не възнаграждавайте с пари или наказвайте за резултатите от работата.

Твърдо съм против прилагането на система за насърчаване или наказание, когато става въпрос за работа. Решаването на проблем следва да направи детето щастливо. Признанието за работата е най-добрата награда за труда и усилия. Вашият одобрение за неговата находчивост, изобретателност и методи на работа е възможно най-добрата награда.

Бъдете внимателни, не прекалявайте с похвала. Не трябва да хвалите детето си пред приятелите си. Освен това не трябва да го наказвате или да говорите лошо за него пред други хора.

8. Едно дете няма да бъде в състояние да обича, без да самоуважение.

Да обичаш, да признаеш любовта, да бъдеш щастлив – всичко това означава да уважаваш себе си и да знаеш цената си.

9. Никога не се жертвайте в името на детето

Често чуваме родители да се оплакват: „Ние, родителите даваме всичко, за децата си. Ние жертваме всичко, включително и нашето собствено щастие. „Това е най-лошото нещо, което може да направите за едно дете. Това е един ужасен подарък. Ако искате да отровите детето си, налейте му от вашата чаша щастие.

10. Не можем да научим едно дете как да бъде щастливо, но може да го възпитаме по начин, който ще го направи щастливо.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

НИКОГА НЕ КАЗВАЙТЕ ТЕЗИ 6 НЕЩА НА ДЕТЕТО СИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. emilyano Calabrezze 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.