10 интересни и любопитни факта за Млечния път

млечен път

Млечният път е спиралната галактика, в която се намира Слънчевата система. Има лещовидна форма, а Слънцето е близо до галактичната равнина. За земния наблюдател звездите от тази равнина се сливат в светла млековидна ивица на небето, откъдето идва и наименованието.

Българското народно име на Млечния път е Кумова сламa или просто Сламата, като легендата е свързана с кражбата на слама от кума, смятано от народа за голям грях и поради това отпечатано завинаги на небето. Легендата разказва, че през една зима, когато навалява много сняг, на един беден човек не му остава нищо и той решава да открадне слама от кума си, за да не гладуват воловете му. Кошът, в който слага сламата обаче се оказва пробит и оставя диря след него, което спомага да бъде разкрит. В някои варианти на легендата ангел слиза от небето и го пита защо просто не е помолил кума си за сламата, а е решил да я открадне, след което казва: „Нека тая крадена слама се запали и никога да не гасне“. По този начин всички ще си спомнят за случилото се и ще знаят, че от кум не се краде.

Според древногръцката легенда пък, Зевс решава да направи своя син Херкулес, роден от смъртната жена Алкмена, безсмъртен. Той изпраща Хермес да вземе новороденото бебе и го доведе на Олимп. По това време жената на Зевс, Хера, спи под една магнолия. Хермес се възползва от ситуацията и тихо го слага до нея, за да може Херкулес да пие от гърдата ѝ божествено мляко. Но Хера се пробужда и вижда, че това не е нейното дете и го отблъсква, след което силна струя мляко блика от гърдата й и образува Млечния път.

Вижте 10 интересни и любопитни факта за Млечния път, подбрани от в. „Daily Express“, по повод „Деня на хавлиената кърпа“, отбелязван на 25 май от почитателите на „Пътеводител на галактическия стопаджия“.

1. Диаметърът на галактиката Млечен път е най-малко 100 000 светлинни години.

2. Формата на Млечния път наподобява огромна спирала.

3. Пълното завъртане на галактиката около центъра й се осъществява за около 200 милиона години.

4. Според изчисленията броят на звездите в Млечния път варира между 100 милиарда и 400 милиарда.

5. Галилео Галилей пръв доказва през 1610 г., че галактиката Млечен път е съставена от множество звезди.

6. Римляните са наричали галактиката „млечен път“, а гърците „млечен кръг“. И двете понятия се отнасят за бледата бяла ивица, която може да се види в нощното небе.

7. Около 1380 г. поетът и писател Джефри Чосър, известен като бащата на английската литература, споменава галактиката Млечен път в своя поема.

8. След около 5 милиарда години Млечният път ще се сблъска с галактиката Андромеда.

9. Шоколадовият десерт „Milky Way“ („Млечен път“), създаден през 1923 г., не е кръстен на галактиката, а на популярен по това време млечен шейк.

10. Първият Ден на хавлиената кърпа е отбелязан на 25 май 2001 г. – две седмици след смъртта на писателя Дъглас Адамс.

инфо: 10te.bg

Вижте още: 

ХИПОТЕЗА: МЛЕЧНИЯТ ПЪТ – ГИГАНТСКИ ТУНЕЛ В ПРОСТРАНСТВО-ВРЕМЕТО?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.