10 любопитни факта за река Дунав

дунав

На 29 юни държавите по поречието на Дунав отбелязват Международния Ден на река Дунав, който цели да привлече общественото внимание към значението на реката за регионите и устойчивото използване на водите ѝ.

Именно на тази дата през 1994 г. в София е подписана Конвенция за опазване на река Дунав. А през 2004 г., по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав, за първи път 29 юни се организира кампания „Ден на Дунав“.

Като символ на подкрепа в страните по поречието на Дунав всяка година на много места в Стария континент се организират множество фестивали, конкурси и инициативи за опазването на реката.

Днес, в чест на Международния Ден на река Дунав, ви предлагаме да се гмурнем надълбоко и да обърнем внимание на 10 любопитни факта за река Дунав.

1. Втора в Европа

Река Дунав е втората по дължина река в Европа, след Волга. Извира от платото Баар в планината Шварцвалд, Германия.

2. Воден басейн

Реката е дълга 2 852 км, а нейния водосборен басейн е 802 266 km². Дълбочината на Дунав на места е повече от 30 метра. През месеците май и юни реката има най-голямо пълноводие.

3. Свързва 10 държави

дунав 1

Дунав тече през 10 държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна и се влива в Черно море.

4. Завършва с три ръкава

При вливането си в Черно море Дунав се разделя на три ръкава – Килийски, Сулински и Георгиевски. Най-северният – Килийският ръкав, е граница между Румъния и Украйна. Средният ръкав — Сулинският, е най-пълноводният и най-дълбокият. Между Килийския и Георгиевския ръкав има площ 4340 km².

5. Четирите столици

Morkadis

Дунав преминава и през цели четири столици. Това са Виена, Братислава, Будапеща, Белград. Точно заради това тя винаги е била важен търговски път, който свързвал Черноморието и Централна Европа.

дунав 2

6. Една от най-застрашените реки

Дунав е включена в списъка на най-застрашените реки в света, изготвен за Световния ден на водата през 2007 г.

7. Островите в Дунав

В река Дунав има 120 малки наносни острова, 70 от тях са български. Най-големи са: Житния остров (дълъг 100 км и широк 25 км) – в Словакия, Маргит и Чепел – в Унгария, и Персин (42 кв. км) – в България.

8. Най-големият пролом в Европа

Дунавският пролом Железни врата, между Сърбия и Румъния, е най-големият пролом в Европа (132 км). Най-тясната част на пролома е широка само 150 м, но точно тук Дунав достига най-голямата си дълбочина – 50 м.

9. Огромно природно богатство

Биоразнообразието на река Дунав може да се сравнява с това в Австралия на Големия бариерен риф. По делтата на реката Дунавската биосферна администрация отчита, че има повече от 5000 отделни вида животни и растения по поречието. Освен това на Дунав е най-голямото количество тръстика в целия свят. Тъй като река Дунав е на кръстопътя между централна и източна Европа, това я прави търсено и предпочитано място за обитание сред дивите животни и птици.

10. Дунав и културата

Първите данни за водния път на Дунав са описани подробно в литературата още от древността. Най-ранните достоверни сведения за Дунав се съдържат в съчиненията на древногръцкия историк Херодот от 5 век пр.н.е. В литовските народни песни Дунав се споменава по-често, отколкото най-дългата литовска река Неман. В поредицата „Стар Трек“ има клас малки космически кораби, наречен „Дунав“, използван от Звездния флот на Федерацията, най-вече в епизодите на „Стар Трек: Космическа станция 9“.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.