10 любопитни факта, които не знаете за Близкия изток

Държавите в Близкия изток не са сред най-предпочитаните дестинации за източноевропейците. Може би част от причините се крият в страха, породен от военните и религиозните конфликти там. Пътуването до Близкия изток обаче ще ви потопи едновременно в съвремие и история.

Противно на много очаквания, пътуването в голяма част от региона е безопасно. Кипър, Турция, Йордания са колоритни държави, чиято история ще ви накара да преодолеете всякакви предразсъдъци! Ето 10 любопитни факта, които не знаете за Близкия изток.

10. Килимарството

Изображение: pixabay.com

Килимарството е древен занаят, който е добре познат и по нашите земи. Времето на възникване не е ясно, но най-древният образец, който носи характеристиките на персийски килим, е намерен през 1949 г. при разкопките на пазъръкските могили в Алтай. Установено е, че датира от V век пр.н.е. Историята на този занаят става преплетена и объркана, след ислямизацията на Персия от нашествието на арабите (641 г.). През XVI в. килимите стават ценни дарове, заради втъканите в тях златни нишки. Интересен е фактът, че иранският шах Тахмапс I подарява на Баязид* именно такъв, когато той пребивава в Иран.

*Баязид е син на Сюлейман I Законодателя. Именно баща му е водел открита война с Иран. След този „жест“ от страна на персийския шах, Баязид е върнат в Османската империя, където по нареждане на баща си, е убит. Причината: предотвратяване на братоубийство със Селим II заради трона.

През XVII в., значението на килимите се променя. Те стават предмет на търговия в много странни, включително и в Османската империя. Първоначално, те се произвеждали за изолация (османските молитвени килими) и за украшения (част от чеиза на булката).

9. Находките в град Петра, Йордания

Изображение: pixabay.com

Петра е построена през IV в. пр.н.е като столица на Набатейското царство – държава, формирана от няколко арабски племена. Градът е процъфтявал, защото е бил пресечна точка на древните търговски маршрути между Арабия, Египет и Сирия- Финикия.

Набатейците се славели с „ опитомяването на природата“. Учени откриват напреднала система за напояване и съхранение на вода, която позволявала изкуствено напояване на градини с фонтани и изкуствени езера. В тези пространства се предполага, че са виели лозници, растели са финикови палми и екзотични треви. Напояването представлявало сложна система от канали, подземни цистерни, керамични тръбопроводи и резервоари.

Екип от учени в университета в Източна Каролина се натъкват на мащабни разкопки през 2016 година. Освен че градът удивлява с инженерната си мисъл преди хиляди година, той е бил и културно развит. Намерени са две големи мраморни статуи на митологичната богиня Афродита. Открити са и такива на митологичния бог Купидон. Статуите са разработени в римски стил, което засвидетелства влиянието на Римската империя върху народа на Набатия.

8.  Съкровището Кипър

Изображение: pixabay.com

Кипър е островна държава, която е разделена на три части – Република Кипър (член на ЕС), Севернокипърска турска република (която няма официално международно признание извън Турция) и британските военни бази Акротири и Декелия. На север живеят предимно мюсюлманите, докато на юг – православните гърци.

Morkadis

Страната е богата на история, политически конфликти, визуално и творческо изкуство. В тази класация, ще се спрем на един факт от „битовизма“. Кипърският мъж обикновено релаксира в двора или градината, където използва седем стола! Един за кафето му, по един за всяка ръка и крак, един за сядане и един за подпиране на пръчката/ бастуна си.

7. Музиката в древна Анатолия (Мала Азия)

Още по времето на Анатолия са съществували училища към храмовете, където се провеждали вокални и инструментални изпити. Вавилонците били математици, които били запознати с отношението между дължината на струните и височината на тона. Гамите били изчислени математически със седем тона за различни случаи. Музикалните пропорции били свързани с богове и звезди.

6. Старият град на Йемен

Изображение: 10te.bg

„Пустинният Манхатън“, както често наричат Шибам, е най-древният пример на вертикално строителство с градоустройствено проектиране. В тази част на Йемен се намират най-високите глинени здания в света, някои с височина повече от 30 м. Всички жилищни сгради са построени от глинени тухли, някои от които стигат до 11 етажа. Всеки етаж е отделно жилище.

5. Древният танц в Мардин

Изображение: pixabay.com

Мардин е град в Турция, в близост до границата със Сирия. Танцът Рейхани е традиционен в областта. Той е ритуален обред към Бог, като знак за благодарност и молитва за добра реколта. Обикновено е част от сватбеното тържество на младоженците като вид клетва за вярност. Името идва от турската дума ruh, която означава душа. Освен това се свърза и с базалното цвете rehyan (босилек), асоцииращо спокойствие и святост.

4. Миниатюрите

Изображение: pixabay.com

До XVIII в. изобразителното изкуство в Турция било главно под формата на миниатюри. Думата миниатюра произхожда от латинската дума miniare и e свързана с обичая да се изписват първите букви на текста с червен цвят (minium).

3. Изкуството на вежливостта

Тароф е персийско изкуство на вежливостта, което проповядва определено социално поведение и различни типове комуникация в обществото. Ако работник преговаря за заплата, той трябва да започне с възхвала на работодателя. В друг случай, купувачът трябва да настои да плати поне около три пъти, преди продавачът да предложи цена и да започне същинския пазарлък. Такава „традиция“ съществува и при гостоприемството. Домакинът първо предлага всичко възможно на госта си, а той от своя страна няколко пъти отказва.

2. Чудесата на света

Изображение: pixabay.com

Четири от седемте чудеса на Древния свят се намират именно в Близкия изток. Това са Пирамидите в Гиза, Египет; Александрийският фар отново в Египет; Висящите градини на Семирамида, Вавилон – днешен Ирак и Мавзолеят в Халикарнас, Кария – днешен Бодрум.

1. Принос на Ибн Ал-Нафис в медицината

Изображение: pixabay.com

Али ибн Аби-Хазм Ал Кюраши Ал Димашки, е роден през 1213 г. в Дамаск, който по това време е интелектуален център на ислямския свят. На 20-годишна възраст става лекар в болница, която притежавала 8000 легла.  На 29 години той публикува книга, която описва редица анатомични открития. Там се представя най-ранното описание за белодробна циркулация на кръвта (малкия кръг на кръвообращение).

източник: 10te.bg

Вижте още:

Домовете ковчези в Хонгконг – обида за човечеството?

10 чудеса на света, за които сме сигурни, че не сте чували

Ганьон – призрачен град, какъвто няма да намерите никъде другаде (СНИМКИ)

Остров Гунканджима – призрачният град

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.