10 непознати факта за обонянието и миризмите

Снимка: pexels.com/@ionelceban

Човечеството винаги е харесвало приятните миризми и е било привличано от тях.

В миналото ароматите са извличани естествено от билки и растения, но днес можем да произведем всякакви разновидности, без те дори да съществуват сред природата.

Споделяме с вас 10 любопитни факта за обонянието и миризмите.

1. Хората можем да доловим поне 1 трилион различни миризми

Точната бройка не е уточнена, но през 2014 г. учени разкриха, че можем да идентифицираме поне 1 трилион аромата. Смята се, че действителният брой може да е много по-висок от това число и всичко се дължи на 10-те милиона рецептора във всеки човешки нос.

2. Можем да “помиришем” чувства

Изумително е колко е развито обонянието ни! Учени откриват, че можем да усетим страх, щастие, възмущение и дори сексуална възбуда в отсрещните. Проучване през 2012 г. установява, че чрез отделяне на пот, ние излъчваме “сигнали”, които подтикват другите към емпатия.

3. Обонянието е във върхова форма през тийнейджърските години

И ако трябва да сме по-точни – около 18-19-годишна възраст. След това то започва да намалява.

4. Кучетата разполагат с 44% повече обонятелни клетки от човека

Нашите четириноги приятели имат далеч по-развито обоняние от нас – способни са да различават повече нотки в определен аромат и да улавят миризми от по-голямо разстояние.

5. 30% от мъжките аромати са носени от жени

Една трета от продадените мъжки парфюми се носят от жени. Това показва, че не е от значение като какъв се продава ароматът, а как го представя човекът, който го носи.

6. Обонятелната система е напълно оформена и функционираща още преди да се родим

Morkadis

Обонянието е сетивото, което се развива първо, и е важна част от развитието на всяко дете. За сметка на това, то е напълно неработещо, докато спим.

7. Да си парфюмерист не е лесно

За да станат пълноправни парфюмеристи, всеки желаещ трябва да премине тест, част от който е успешното идентифициране на поне 250 различни аромата. Това обяснява защо в света има само 50 такива специалисти, познати още като “Носове”.

8. Някои хора долавят само лошите миризми

Мислихме си, че е достатъчно неприятно страдането от аносмия – състояние, при което не е възможно идентифицирането на какъвто и да е аромат, но това се оказва нищо в сравнение с това да страдаш от какосмия. При това състояние всички миризми се възприемат като неприятни и дори привлекателно ухание на прясно изпечен хляб представлява доста неприятно преживяване за страдащите.

9. Всеки тип миризма може да бъде синтезирана

Много от днешните производители на парфюми предпочитат употребата на синтезирани смеси и не използват естествено извлечени екстракти и масла, за да бъдат приятелски настроени към природата. С помощта на съвременните технологии е възможно синтезирането на почти всякакъв вид миризма.

10. Биология на носа

Клетките в носа, които са отговорни за усещането на аромати и миризми, се регенерират на всеки 28 дни, точно както и тези на кожата ни.

източник: 10te.bg

Вижте още:

Простички факти, за които обаче не сте подозирали

Малко известни снимки и факти от света, които биха били малко откритите за нас (снимки)

Интересни факти за пъпа, за които не сте знаели

85 интересни факти за човешкото тялo

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.