10 неразгадани мистерии около известни трагедии

8

Кой е бил Джак Изкормвача? Какво се е случило с полет MH370? Химическите следи в небето само теория ли са? Мистериите пленяват човешкото въображение от стотици години и ще продължат да го правят. Това са някои необясними събития от историята, случили се на фона на трагедии.

10. Потъването на Лузитания

Корабът Лузитания потъва на 7 май 1915г, 18 минути, след като е ударен от торпедо, изстреляно от германска подводница. Близо 1200 човека загиват, а американската преса нарича германците варвари, защото са нападнали пътнически кораб на страна, която до този момент е неутрална в Първата световна война. В Германия на гражданите се казва, че Великобритания е позволила кораба да бъде потопен, защото е превозвал незаконен товар.

Насред цялата конспирация и объркване излизат други детайли от злополучния ден. Само 15 секунди след удара на торпедото, втора експлозия разтърсва Лузитания. Причината за нея е неизвестна и до днес. Някои смятат, че студената вода е накарала бойлерите на кораба да експлодират, докато други са убедени, че са се взривили незаконно превозвани муниции на борда. Имайки предвид, че корабът е щял да остане над водата след попадението на торпедото, а втората експлозия го потопява, това остава гореща тема и днес.

9. Земетресението в Хаити

2

Евън Мънси е оцелял 27 дни под руините след опустошителното земетресение в Хаити през 2010г. След като е спасен, лекарите не успяват да обяснят как е още жив след близо месец без храна и вода. Но историята на Мънси ги изумява още повече. Той настоява, че е оцелял само, защото фигура, облечена в бяло, му носела вода на няколко пъти.

Повечето хора отхвърлят твърденията му ги и ги преписват на халюцинации, но не намират добро обяснение за оцеляването му, ако никой не му е носил вода. Сигурно е обаче, че не е било възможно човек да се провре сред отломките до мястото, където е открит Мънси. В крайна сметка той се отървава без сериозни наранявания, само с рани по краката, и се възстановява напълно.

8. MH17 и кислородната маска

3

Много конспиративни теории около полет MH17 на Малайзийските авиолинии са разбити, но една загадка остава неразрешена и досега. Защо един австралийски пасажер е носил кислородна маска… и защо единствено той е бил с маска?

Самолетът е свален от ракета земя-въздух, която убива мигновено тричленния екипаж в кокпита. Боингът се разпада във въздуха, а катастрофата в крайна сметка отнема живота на всички на борда. Ракетата нанася сериозни поражения по самолета, като прекъсва електрозахранването и по този начин предотвратява спускането на кислородните маски, като някои от тях най вероятно просто са изпаднали от хранилищата си при падането на самолета.

Дори след щателно разследване от експерти, пак остава загадка защо само един пасажер е носил маска.

7. Изчезването на Интрепид

море

През октомври 1996г, пасажерите на яхтата Интрепид изпращат авариен сигнал до бреговата охрана във Флорида. В този момент яхтата потъва, а 16-те души на борда съобщават на спасителите, че ще използват спасителна лодка, докато дойдат да ги приберат. Бреговата охрана веднага тръгва към мястото, но в крайна сметка претърсва 15 500кв.км. в лоши условия, без да открие нито следа.

Четири самолета се включват в търсенето на изчезналата яхта, но тя и пасажерите й така и не са открити.

6. Летящият мъж от 11 септември

4

Morkadis

Една от най-зловещите снимки от 11 септември е на мъж, който пада с главата надолу от Северната кула. Снимката описва трагедията в един от най-мрачните дни в историята на САЩ и е отпечатана в много вестници след терористичните нападения. Много читатели считат, че снимката не е трябвало да бъде публикувана и критикуват вестниците, поради което тя е почти забравена за известно време.

Смята се, че мъжът, който е избрал да избяга от огъня и срутващите се сгради, като скочи от прозореца, може би е бил служител в ресторанта на върха на Северната кула. Самоличността му обаче остава неразкрита.

5. Загадъчният P-40 от Пърл Харбър

5

Година след нападението на Пърл Харбър, радар засича самолет, който се насочва към залива от посока Япония. Двама пилоти са изпратени да пресрещнат врага, но те попадат на надупчен от куршуми самолет и пилот, покрит с кръв. Самолетът е също и с липсващи колесници. Идентифициран е като P-40 Warhawk, а отличителните му знаци не са използвани от деня на атаката. След като самолетът се разбива, пилотът мистериозно изчезва и никога не е открит.

Дневник, открит на мястото на катастрофата, подсказва, че самолетът може да е дошъл от Минданао, но самоличността на пилота и съдбата му остават неизвестни.

4. Убийството на Кати Уейн

6

Кати Уейн е австралийска певица, убита от 22-калибров куршум, докато е на сцена във военна база във Виетнам през 1969. Тя умира в ръцете на приятеля си, който свири на барабани в групата Sweethearts on Parada. Кати е само на 19 години.

Американски пехотинец на име Джейс Уейн Килън е намерен за виновен за убийството, като е обвинен, че е застрелял Кати, опитвайки се да убие някой друг. След повторен процес обаче, той е оневинен и пуснат на свобода. Друг музикант, Дон Морисън, може да е знаел кое е стрелецът, но поради липса на доказателства не разкрива името на извършителя. И досега убиецът на Кати остава неразкрит.

3. Жълтите балони

По време на Студената война през 1967г, край брега на Флорида, близо до Халандейл е открит сандък, носещ се във водата. В него са затворени седем надути жълти балона и е адресиран до института за минерални ресурси в Куба, изпратен то Ленинград.

Следователи откриват, че сандъкът е плавал в океана поне осем седмици, а в балоните има само въздух. Не са открити никакви следи от токсични вещества във или около балоните. Подобен, но празен сандък е открит на 217км, в Маратон. И двата сандъка са отбелязани, че тежат 50кг, но този с балоните всъщност е тежал само 14кг.

Бреговата охрана не смята, че става въпрос за някакъв номер. Предназначението на тези балони, защо са били надути и как са се озовали в океана обаче остава загадка.

2. Катастрофата в Чарфилд

7

На 13 октомври 1928г в Чарфилд, Глостършър пощенски влак се сблъсква с товарен. Много от жертвите са обгорени до неузнаваемост от експлозията и са погребани в масов гроб. Сред жертвите се оказват момче и момиче, които така и не са потърсени.

Полицаите разпитват оцелелите за децата, като според показанията момичето е изглеждало по-малко от момчето, което вероятно е било на около 10 години. Смята се също, че двете деца са били роднини. До ден днешен никой не ги е потърсил и те остават неидентифицирани.

1. Предателят на Ане Франк

ане франк

Ане Франк е убита в концентрационния лагер Берген-Белзен, след като е заловена по време на Холокоста. Дневникът й продължава да изумява света, години след откриването му. Бащата на Ане е единственият от семейството, който оцелява от войната.

Човекът, който я издава на нацистите и води до ареста й така и не е идентифициран, въпреки множеството заподозрени. Нацисткият офицер, получил обаждането за местонахождението на Ане Франк се самоубива след капитулацията на Германия и отнася със себе си всяка информация за самоличността на предателя.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още: 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.