10 отвратителни неща, които хората са правили през Средновековието

средновековие

За да ви подготвим най-добре за картината на Средновековието, представете си мрачен пейзаж, обсипан с мизерия, нищета и бедност. Улици, изпълнени с кал и отпадъци, глад и чума, заплашваща живота на всеки един.

И след като вече си изградихте една ужасяваща представа за това, което ви очаква, ще ви разкажем за 10 отвратителни неща, които хората правили през Средновековието.

1. Хората държали тоалетните си под леглата

Като под тоалетни не бива да разбирате терминът, който употребяваме днес. Някогашните тоалетни на хората от Средновековието били дървени колиби с дупка в земята, които обаче не използвали през нощта. За да не излизат всяка вечер чак до мястото, жителите имали под леглото си порцеланова купа, която им вършела абсолютно същата работа. Най-интересното от цялата история идвало на сутринта, когато съдържанието на купата е изсипвано на пътя през прозореца. Напълно нормално за това време било да се сблъскате с жена от долната класа, клекнала на улицата. Няма дори да ви направи впечатление, че тя използвала обществения път за тоалетна, защото това било в реда на нещата.

2. Лекували се като дишали човешки газове

Няма лесен начин, по който да ви пресъздадем следващата ни истинска средновековна история. На кратко – за да се излекуват от развилнялата се по това време чума, болните трябвало да дишат човешки газове. През 1600 година няколко гениални средновековни лекари смятали, че за да се справите с Черната смърт е необходимо да вдишате от бурканче пълно с нечий… газ.

3. Използвали мъх вместо тоалетна хартия

И след като застъпихме сериозно отвратителните теми ще ви разкажем и за следващото средновековно извращение. Вместо да използват познатата ни днес тоалетна хартия, някогашните хора прибягвали до естествените дарове на природата. След като приключили работата си в тоалетната, средновековното население използвало зелен мъх. Ако не успявали да открият такъв, хората се насочвали и към кожа и други по-меки материали.

4. Използвали урина за премахване на петна

Във времето, когато човечеството не било чувало за препарати като Вениш и универсален обезмаслител, за премахване на петна по дрехите било нужно друго средство. Въпреки че сапунът вече бил измислен, той бил изключително скъп и бедните нямали възможност да се възползват от вълшебните му свойства. За целта те прибягвали до натуралната човешка урина. Не ви препоръчваме да използвате метода, но ще ви издадем, че от това средство се възползвали също и древните римляни.

5. Повечето хора дори не измивали лицата си

Днес, когато средностатистическият човек влиза няколко пъти под душа, е странно да приемем факта, че през Средновековието живели хора, които никога не са измивали дори лицата си. Нещо повече – Църквата дори забранявала на християните да се къпят голи, защото вярвала, че прекомерното къпане ще доведе до неморалност и болести. Хората започнали да свързват водата със зарази и смятали, че ако докоснат порите си до нея, ще се разболеят.

6. Носели перуки, които да скрият въшките в косите им

Вероятно първата ви асоциация със средновековните кралски особи включва разнообразните бели, къдрави перуки. В следствие на посочения по-горе проблем с къпането, хората лесно завъждали неприятни въшки в косите. Вместо да прибягнат до заразната вода, те решили да скрият мазната си коса с корони, шапки, пелерини и перуки. Проблемът с въшките обаче си оставал и те трябвало да използват малки „чесалки“, изработени от кост или метал, с които деликатно да се отърват от дразнещия сърбеж.

Morkadis

7. Леглата им били пълни с въшки и бълхи

Не само главите им, но и цялата им покъщнина преливала от ужасните въшки и бълхи. Ако бяхте част от горната средновековна класа, щяхте да спите в свое собствено легло, с матрак, направен от слама. В най-добрия случай този матрак бил сменян веднъж годишно като през цялото време бил споделян с множество въшки и бълхи. Това обаче не правило огромно впечатление на местните хора, които приемали вредителите за нещо абсолютно нормално.

8. Жените правили веждите си от козина

Красотата винаги е изисквала изключително странни жертви. Тези, за които ще ви разкажем, вероятно ще ви се сторят доста нетипични. Честа практика било, средновековните жени, които са бръснели своите вежди, да създават нови такива, направени обаче от животинска козина. Най-разпространено било дамите да използват козината на гризачи като мишки и плъхове, с която сътворявали великолепния си външен вид. Впоследствие прибягвали до използването на човешка коса, докато години по-късно се стигне до днешния микроблейдинг…

9. Използвали странни методи за контрацепция

Хората от Средновековието също искали да се предпазят от нежелана бременност. За да се справят с този проблем обаче, жените трябвало да използват не някаква билка, а тестиси на невестулка. Не си мислете обаче, че методът е свързан с поставянето им в половите органи на жената. Напротив – дамата трябвало да използва конкретната част на невестулката като огърлица. Слагала я на шията си и вярвала, че така ще предотврати инцидентна бременност.

10. Използвали нетипични методи за обезкосмяване

Във времето, в което съоръжения като епилатор не били измислени, дамите трябвало да предприемат различни методи за премахване на нежеланото окосмяване. За целта те смесвали разнообразие от билки, които натърквали на мястото и чакали желания ефект. Много разпространено било използването на сок от лук. Жените покривали краката си със сока и оставяли екстракта да премахне космите за следващите 24 часа.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.