Най-отвратителните навици на кралските особи

монархия

1. Страстите на краля и датската
криза от 18 век

От средата на 18 век до началото на 19 век Дания била управлявана от крал Кристиан VII. Той бил пристрастен дотолкова към самозадоволяването си, че навикът му предизвикал дълга политическа криза в страната и дори загуба на територии.

Кралят прекарвал толкова време в заниманията си, че се наложило правителството да организира поредица от срещи, за да избере курс, по който да се управлява страната. В крайна сметка на мястото на Кристиан бил назначен регент, а кралят бил оставен сам с ръката си. Регентството обаче не се справило добре и в крайна сметка Дания загубила тогавашната си провинция Норвегия в полза на Швеция.

2. Любовта на Хуана Кастилска

След много перипетии през 1500 година Хуана Кастилска се възкачва на престола на Испания. Младата кралица има за какво да е щастлива. Под нейна власт преминава огромна част от Западна Европа, омъжена е за племенника на германския император Филип Хубавия, по когото въздишат всички дами в кралските дворове, а златото от Южна Америка започва да тече към нейната хазна. Бурният й нрав и изгарящата ѝ ревност обаче скоро ѝ спечелват прякора Хуана Лудата.

Славата ѝ се затвърждава, след като Филип умира. Тя не позволява на никого да го погребе и тялото на съпруга й престоява цели 12 месеца в покоите ѝ. През това време тя се прави, че всичко е нормално и настоява слугите да се отнасят с дължимата почит към консорта ѝ. В стаята не са допускани, разбира се, жени, за да не бъдат по нейни думи залети от похот.

3. Спокойствието и съня на Мария Елеонора

Шведската кралица Мария Елеонора не обичала съпруга си, крал Густав II Адолф, заради неговата сила или парите му. Тя го обичала, заради сърцето му…буквално. Когато той починал, тя заповядала сърцето му да бъде изтръгнато от тялото и поставено в златна кутия. Кралицата оставяла сърцето всяка нощ в леглогото си, защото според нея така се чувстала по-спокойна и можела да заспива по-лесно.

4. Убийствената вечеря на крал Адолф Фредерик

Шведският крал Адолф Фредерик обичал да си похапва. Любимият му десерт бил семла – сладко руло, пълно с крем. В това няма нищо отвратително, но той похапвал толкова много от него, че в крайна сметка това го убило. Една вечер през 1771 година кралят наредил на готвача си да му приготви специална вечеря. Тя включвака омари, хайвер и всякаква друга декадентска храна. За десерт той изял сам цели 14 смели. Приключвайки вечерята, станал от стола и веднага се строполил на земята и издъхнал. Адолф Фредерик останал в историята не с постиженията си, а като краля, който ял до смърт.

Лудостта на крал Шарл VI

Крал Шарл VI от Франция страдал от тежко психично заболяване. Имал постоянни припадъци. Буйнствал и чупил всичко пред очите си. На другия ден, събуждайки се, казвал, че е направен от стъкло. След това не помръдвал и мускул в продължение на дни. Най-лошо за околните му станало, когато решил, че ако махне дрехите си, ще свали с тях и кожата си. Така Шарл останал с едни и същи дрехи в продължение на шест месеца.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.