10 скрити гении в животинския свят

Известно ни е, че слоновете помнят с десетилетия, но знаем ли за уникалните способности на тези животни?

Енотите

енот

Изследване на етолога Х. Б. Дейвис показва, че енотите могат да отключват сложни заключващи системи за по-малко от 10 опита. И още повече, могат да помнят решението на отделните ключове до три години.

Гарваните

гарван 1

Доказано е, че гарваните могат да разберат основни научни принципи като водоизместимостта. По време на тестовете гарваните са схванали, че плътните предмети изместват повече вода от кухите. Също така е известно, че гарваните изработват инструменти от клонки, за да достигат до предложените им лакомства. В някои отношения учените сравняват интелигентността им с тази на седемгодишен човек!

Мравките

мравка

Аржентинските мравки могат да бъдат открити по цял свят – Европа, САЩ, Япония. И макар да са на хиляди километри едни от други, когато ги съберат на едно място, те отказват да се бият. Учените смятат, че тези милиарди мравки принадлежат към една и съща колония, която обхваща по-голямата част от Земята и може успешно да конкурира и най-големите империи в историята на човечеството. Един малък сегмент от тази огромна империя се простира на 6 хиляди километра по Средиземноморското крайбрежие.

Прасетата

прасе

Малките прасенца могат да бъдат научени как работи огледалото за няколко часа – нещо, което отнема на човешкото дете няколко месеца. Научават различни фигури също толкова бързо, колкото малките човечета, което кара учените да заключат, че те имат интелигентността на 3-годишно дете.

Овцата

овци

Morkadis

Овцете са умни! Известно как цели стада са се събират, за да вземат „изпълнителни решения“. Помнят лица до две години и могат да разпознават цветни комбинации – нещо, което е характерно само за приматите.

Октоподът

октопод

Октоподът е толкова интелигентен, че Обединеното кралство го класифицира като гръбначно животно по закона за защита на животните. Освен, че могат да се измъква от буркани и да разгадават лабиринти, октоподите използват като инструменти кокосови орехи и строят стени, за да защитят хралупите си, използвайки камъни и черупки.

Катериците

катерица

Когато става дума за запасяване с провизии, катериците имат невероятна памет, която им позволява да помнят къде да скрили хиляди ядки в продължение на месеци.

Плъховете

плъх

В китайската култура плъхът е почитан заради своята хитрост и изобретателност. Плъховете често са  използвани в експерименти от психолози – те се обучават лесно и винаги търсят вратички и аварийни маршрути.

Гълъбите

гълъб

Гълъбите могат да разпознаят стотици изображения дори след като са минали няколко години. Могат освен това да се разпознаят в огледало, да бъдат обучени на азбуката и да разпознават хора по снимки.

Пчелите

пчела

Пчелите притежават нещо, известно като „интелигентност на рояка“. Една единствена пчела може да не е умна, но когато са заедно, като кошер, те са способни на удивителни подвизи. Нещо повече, пчелите може би са измислили демокрацията далеч преди хората. Когато пчелите търсят нов дом, разузнавачите танцуват енергично, за да „рекламират“ местата, които са открили. След това те решават като група кои разузнавачи са изглеждали по-уверени в своето място и щом мнозинството се съгласи, те избират колективно.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

ХОРАТА НЕ СА ПО-УМНИ ОТ ЖИВОТНИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.