10-те най-големи библиотеки в света

Думата „Библиотека“ произлиза от гръцките думи βιβλίον-книга и θήκη- място за съхранение и означава институция и сграда, в която се събират, съхраняват и помещават разнообразни материали, предимно текстови и информационни.

В съвременния технологичен свят съществена част от фонда на големите библиотеки е в електронен вид, което дава възможност за бърз достъп до наличните материали, чрез компютърните бази от данни на библиотеките.

Първите сведения за съществуването на библиотеки съществуват още от 5 в. пр.н.е. Днес ви представяме 10-те най-големи в света.

10. Националната библиотека на Китай

2

Националната китайска библиотека е най-голямата в Азия. Тя се намира в столицата Пекин. Библиотеката е разположена в три сгради с обща площ от 250 000 м². Националната библиотека на Китай е основана през далечната 1909 година, по време на управлението на династията Цин, известна още като Манджурска династия. С колекцията си от повече от 33 милиона единици, Китайската национална библиотека съдържа най-голямата колекция от китайски литературни и исторически документи в света. Сред най-ценните екземпляри са ръкописите от династия Сун и Юан, будистките ръкописи от Дунхуан, най-голямата книжна енциклопедия в историята на човечеството „Юнле дадян“, както и огромна колекция от над 35 000 кости от различни животни и черупки от костенурки, върху, които има написани различни текстове. Всеки ден библиотеката се посещава от повече от 7000 души.

9. Кралската датска библиотека

3

Библиотеката, която се намира в столицата на Дания Копенхаген е най-голямата в Северна Европа. Тя е основана през 1648 година от крал Фредерик III, а за широката общественост е отворена през 1793 година. В библиотеката се съхраняват повече от 35 милиона единици, сред тях 6.4 милиона книги и списания, 19.9 милиона гравюри и фотографии, 7,8 милиона брошури и други исторически материали. В Кралската датска библиотека се пазят копия на всяко едно произведение, публикувано в страната от XVII век насам, както и първата датска книга, издадена през 1482 година.

8. Национална библиотека в Япония

4

Националната библиотека на Япония е със седалище в Токио, но има и втори голям център в Киото, както и няколко по-малки клона в различни части на страната. Основана е през 1948 година на основата на библиотеките на двете камари на довоенния японски парламент. Първоначално била използвана само от членовете на японския парламент. През 1949 година към Националната парламентарна библиотека е присъединена и Националната библиотека, бившата Императорска библиотека, най-голямата в Япония до този момент. Архивът на библиотеката включва над 34 милиона единици.

7. Руската национална библиотека

5

Националната библиотека на Русия е най-старата обществена библиотека в Източна Европа. Тя е основана през 1795 година от кралица Екатерина II, и е открита за обществеността на 3 януари 1814 година. Библиотеката се намира в Санкт Петербург. В нея се съхраняват над 36 милиона единици, от които 28 милиона са на руски език. Сред най-ценните екземпляри са ръкописите Остомировското Евангелие и лаврентиевски летопис.

Morkadis

6. Националната френска библиотека

6

Национална библиотека на Франция е една от най-старите и големите в света. Библиотеката се намира в столицата Париж. Основана е от крал Шарл V през 1368 година, по-късно Луи XIV я разширява и през 1692 година библиотеката е отворена за обществеността. Във фондовете на библиотеката се съдържат около 40 милиона документа, от тях 12 милиона книги, както и повече от 100 000 ръкописа. Библиотечният фонд значително нараства по време на Френската революция, когато в него са включени голямо количество книги национализирани частни колекции. Днес в библиотеката работят около 2700 души. Ако библиотечните рафтове се подредят един до друг ще образуват редица с дължина 395 км.

5. Руската държавна библиотека

7

Държавната библиотека на Русия е най-голямата в страната и една от най-големите в света. Основана е на 1 юли 1862 година. Библиотеката се намира в столицата Москва. Библиотеката има над 270 км рафтове. Тя съдържа повече от 43 милиона единици, от които 17 милиона книги, 13 милиона списания, 350 хиляди музикални партитури и звукозаписи, 150 хиляди карти и други документи.

4. Обществената библиотека в Ню Йорк

8

Нюйоркската обществена библиотека е основана през 1895 година и включва 87 клона в Манхатън, Бронкс и Стейтън Айлънд. В колекцията на библиотеката има над 50 милиона единици, от което 20 милиона са книги. В библиотеката, която е една от най-големите в света работят около 3 100 души.

3. Библиотека и архив на Канада

9

Библиотека и архиви на Канада е федерална институция, основана през 2004 година, след сливането на Националната канадска библиотека и Държавния архив на страната. Основната сграда на библиотеката се намира в град Отава, официалния ѝ адрес и седалището на повечето административни служби е в съседния град Гатино. Библиотеката и архивът съдържат почти 54 милиона документа, включително 20 милиона книги и над 24 милиона снимки. Броят на служителите е 1 100души.

2. Конгресната библиотека на САЩ

10

Библиотеката на Конгреса или Националната библиотека на САЩ се намира в столицата Вашингтон. Тя е основана на 24 април 1800 година. Помещава се в три сгради, в което се съхраняват повече от 142 милиона различни видове документи, включително над 29 милиона книги, 58 милиона ръкописи, 4,8 милиона карти и атласи, 12 милиона фотографии, 500 хиляди филми и др. След най-ценните са Библията на Гутенберг, първата книга, отпечатана в САЩ – Масачузетската книга с псалми, издадена през 1640 година, най-малката книга в света „Old King Cole“, както и част от личната библиотека на Хитлер. Общата дължина на рафтовете на библиотеката на Конгреса е 856 км. Библиотеката също така се нарежда и сред най-красивите в света.

1. Британската библиотека

18

Британската библиотека е националната библиотека на Великобритания
Тя става самостоятелна организация през 1973 година, когато е отделена от Британския музей. През 1983 година към нея е присъединен и Националния звуков архив. Още през 1757 година крал Джордж II дава на библиотеката на Британския музей право на безплатно копие от всички нови издания в страната. Сбирката на Британската библиотека съставлява 150 милиона единици, включително 25 милиона книги. Сред най-ценните предмети, съхранявани в библиотеката са копие на Диамантената сутра, най-старата известна печатна книга в света, две копия на Гутенберговата Библия, две копия от 1215 година на Великата харта на свободите, единственото ръкописно копие на поемата Беоулф. Британската библиотека разполага и със значителна колекция от старобългарски книги.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.