10-те най-големи мистерии на Румъния (част 2)

продължение от 1 част

6. Фосилът на 35,000 хиляди години

Този фосил на череп принадлежи на жена, която е била част от първото население от хора обитаващо Европа.

3

В последствие то бива последвано от инвазията на Хомо Сапиенс от Африка. Така хипотезата, че праисторическите хора са мигрирали от Европа в Африка по времето на Горния Палеолит и обратно след това е подкрепена с факти.

4

Възрастта и принадлежността на черепа е установена благодарение на митохондриалния геном в него.

5

Той е открит в пещерата Муиери, Румъния.

7. Цивилизацията, горяща селищата си

Тази мистериозната цивилизация Кукутени Трипилян /Cucuteni-Trypillian/ е съществувала преди хиляди години в земите на Източна Европа.

6

Тя ни оставя множество интригуващи артефакти, жертвени олтари и унищожени селища. До момента не е известно, как и защо тази цивилизация изчезва внезапно. Също така си е чиста мистерия, защо хората й периодично са си изгаряли селищата и са ги градили отново. Цивилизацията се разпростирала на територията на днешните Румъния, Молдова и Украйна, през периода от 5400 до 2700 година преди новата ера.

8. Тартарски каменни плочки или първата писмена система в света – откритите в Румъния Тартарски каменни плочки са изучавани от много международни учени.

7

Morkadis

Анализите им с изотоп въглерод-14 потвърждава, че те са създадени преди около 6,500 години. Пиктографските писания по тях създават хипотезата, че по басейна на река Дунав е живяла високо развита културна общност, която е имала писменост дори преди най-ранната шумерска клиновидна писменост и египетските йероглифи.

Така се стига до заключението, че Тартарските камъни са израз на най-древната писменост в света, което причинява голям интерес и спорове в научните среди.

Тези камъни са поне с 1000 години по-стари от месопотамските писания и съдържат знаци, които не са разчетени и до днес.

9. Подземния лабиринт в Добруджа

Има много подземни лабиринти, които не са напълно проучени и до днес.

Един от тях се намира на около 52 км. от град Констанца, исторически известен като Томис, най-старият продължително населен град в Румъния. Този огромен лабиринт се намира под платото на Лиману.

8

Изследванията на лабиринта започват през 1916 г. В него са открити следи, оставени от хората, издълбани по стените и тавана, както и много стари керамични фрагменти. Рисунки и надписи на римски и кирилица по стените доказват, че пещерата и нейните лабиринти са  били обитавани между 1 век пр.н.е. и 10-ти век. Някои изследователи смятат, че поне някои от галериите са изцяло изкопани от човешки същества, тъй като има следи по стените от инструментална екипировка.

9

Мрежата от пещерни галерии прилича на картата на улиците на един град, систематизирана небрежно, цялата паяжина от галерии не достига в цялост и 4 км, но лабиринтът е образуван само под платото на площ от няколко хектара, намираща се в покрайнините на общината, на десния склон на долината Албести.

В местния фолклор тази пещера е описвана като безкрайната пещера, чиито галерии достигат до подземия далеч от „Лиману” в България и дори в Турция.

10. Странния обект на хиляди години от река Муреш

През 1973 г., строители, които работели по проект по бреговете на река Муреш в близост до град Аюд, открили три обекта в пясъчна яма под дебел слой пясък на 10 метра под земята. Формата им била необичайна и изглеждали изключително стари.

Apxeoлoзитe, ĸoитo били дoвeдeни нa мяcтo идeнтифициpaли двe oт

нaxoдĸитe, ĸoитo ce oĸaзaли вĸaмeнeлocти. Tpeтaтa нaxoдĸa, oбaчe ocтaвилa yчeнитe дocтa изнeнaдaни, тъй ĸaтo ce oĸaзaлo, чe пpoyчвaт пapчe oт мнoгo лeĸ и нeпoзнaт мeтaл.

10

Зa дa пoтвъpдят тaзи тeopия нaxoдĸитe били изпpaтeни зa aнaлиз в Kлyж, Pyмъния. Eĸcпepтитe ycтaнoвили, чe вĸaмeнeлocтитe ca пpинaдлeжaли нa изчeзнaл poд бoзaйниĸ, ĸoйтo e yмpял пpeди мeждy 10 000 и 80 000 гoдини.

Учeнитe oт Kлyж пoтвъpдили cъщo, чe тpeтaтa нaxoдĸaтa e изpaбoтeнa oт cвpъx лeĸ мeтaл и нaй-вepoятнo e нaпpaвeн c няĸaĸвa тexнoлoгия зapaди paзнopoднитe изпъĸнaли чacти въpxy нeгo. Apтeфaĸтът oт Aюд e дълъг 20 cм, c шиpинa 12,5 cм и имa дeбeлинa oт 7 cм.

2

Πocлeднитe лaбopaтopни тecтoвe нa пpeдмeтa ca нaпpaвeни в Лoзaнa, Швeйцapия и тe дoĸaзвaт, чe мeтaлния фpaгмeнт ce cъcтoи oт 90% aлyминий, a ocтaнaлитe 10% oт нeгo ca cъcтaвeни oт 11 paзлични мeтaлa.

Румънските експерти му дават скромната възраст от 250 хил. години. По-късно тези резултати са потвърдени от лаборатория в Швейцария.

Алуминият като метална сплав е открит от човечеството едва преди 200 години.

Това, което озадачава експертите е, че парчето метал има вдлъбнатини, които го правят да изглежда така, сякаш е бил произведен като част от една по-сложна механична система.

Bъпpeĸи тoвa, тe вce oщe нe мoгaт дa ĸoнĸpeтизиpaт пpилoжeниeтo и пpинaдлeжнocттa нa нaxoдĸaтa.

Артефактът е изложен в Историческият музей на Клуж-Напока, а под него стои табелка, която гласи „произходът е все още неизвестен“.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.