10-те най-странни фобии на света

Бърза справка в тълковния речник ни информира, че думата фобия означава страхово състояние – болестен страх от нещо, обикновено, без основание.

Фобия (от гръцки phobos в превод „страх“) е патологичен, натрапчив, ирационален и силен страх към специфичен обект, определена дейност или специално обстоятелство; страх, който се разпознава от самия индивид като безпричинен, но когато този страх се превърне в натрапливо състояние и стане значим източник на разстройство, повлиявайки на социалния живот, се приема за психично нарушение.

Психолозите са регистрирали хиляди видове фобии. От различни страхове страдат милиони хора по света. За някои фобии сме чували почти всички – агорафобия – страх от открити пространства или клаустрофобия, страхът от затворени пространства. Но чували ли сте за страх от тъщата или за страх от красиви жени? Да, има и такива фобии и колкото и странно да звучат, всъщност те могат да бъдат много сериозни, а корените им дълбоки. Ето 10-тe най-странните фобии по света.

10. Аритмофобия

2

Една от най-рядко срещаните и странни фобии. Аритмофобията представлява ирационален страх от числата и математиката. Страдащите от аритмофобия изпадат в паника при вида на числа, математически понятия и уравнения. Това е състояние, при което мозъкът отказва са асимилира цифрите и човек остава силно разочарован и потиснат, тъй като не успява да постигне желаните резултати. Фобията се среща предимно при учениците.

9. Хексакосиоихексеконтахексафобия

3

Какво име, а! Хексакосиоихексеконтахексафобията буквално означава страх от числото 666. Тази фобия произлиза от Библията и се свързва с Дявола, Сатаната и Антихриста. Извън християнската вяра фобията се дължи на подсъзнателният страх, внушаван от филмите на ужасите, в което числото 666 е чест мотив. Страдащите от Хексакосиоихексеконтахексафобия избягват всичо свързано с числото 666. Известен пример са Нанси и Роналд Рейгън, които през1989 г., когато се местят в Бел еър имат адрес: 666 St. Cloud Road, променен на 668 St. Cloud Road.

8. Глобофобия

4

Специалистите познават над 7 хиляди вида фобии. Сред тях е и глобофобията. Тя се изразява в непреодолим страх от въздушни балончета и балони и топки. Може да ви звучи забавно, но страдащите от тази фобия изпадат в панически ужас при вида на балон или топка и най-вече от представата, че те могат да се спукат. В повечето случаи, тази фобия се заражда в детството, когато детето е преживяло травматично преживяване, свързано със спукана топка.

7. Метрофобия

5

Метрофобията представлява натрапчив страх от поезия. Тази фобия засяга най-вече децата в училище, принуждавани да учат и рецитират стихотворения. Метрофобия може да се прояви в няколко основни форми. В някои случай страдащите се страхуват от всички видове поезия, в други – от специфично написани стихове или с определено съдържание. Възможно е подигравките или липсата на разбиране да отключат метрофобия. Децата с метрофобия стават нервни в час по литература, притесняват се да четат поезия на глас, възможно е да бягат от тези часове.

Morkadis

6. Генофобия

6

Генофобията представлява страх от секс. Тази фобия изглежда наистина странна за повечето хора, но тя е продиктувана от драматични събития като изнасилване или друг вид сексуално насилие. Някои от страдащите от тази фобия се страхуват да не изгубят чувството си за себеконтрол, а други намират идеята за сексуална активност за ужасяваща.

5. Пентерафобия

7

Представлява силен страх от тъщата или свекървата. Паниката се увеличава при новината, че „маминка“ ще дойде на гости за няколко дни. Експерти смятат, че тази фобия незаслужено се нарежда сред „непопулярните“ фобии, тъй като списъкът с хора, страдащи от нея се увеличава всекидневно. Понякога симптомите на фобията може да бъдат толкова силно изразени, че човек да откаже да се ожени/омъжи заради пентерафобията си. Лошата новина, е че лечението на тази фобия е почти невъзможно, понеже тъщата/свекървата постоянно напомнят за себе си с присъствието си.

4. Генуфобия

8

Подобно на повечето фобии, генуфобия варира в широки граници, а тежестта ѝ е различна при отделните хора. Някои хора се страхуват да видят голи колене наживо, докато други се страхуват да ги видят дори на филм. Възможно е страдащите от генуфобия да се страхуват от собствените си или от чуждите колене. Фобията може да бъде предизвикана от травма с коленете в миналото или от филм, с твърде реалистична сцена на чупене на капачките на коленете. Когато фобията е по-тежка се налага лекарска помощ.

3. Анатидаефобия

9

Страдащите от тази странна фобия непрекъснатото имат чувството, че някъде по света има патица, която ги наблюдава. Каквото и да правят, където и да са, те непрекъснато търсят патица. Подобно на повечето фобии и тази се поражда след травмиращо събитие в детството. Както знаем, лебедите, гъските и патиците могат да бъдат доста агресивни и имат болезнена захапка. Въпреки че анатидаефобията изглежда забавна, всъщност хората, страдащи от нея имат сериозни симптоми като гадене, виене на свят, пристъпи на паника.

2. Хипопотомонстросескипедалиофобия

Не знам кой е дал името на тази фобия, но вероятно е бил безсърдечен човек. Със сигурност обаче е бил доста ироничен, тъй като това е името на фобията от дълги думи. Т.е., ако страдате от нея, няма да можете дори да кажете името на болестта си. Причината за появата на фобията е различна при различните хора. Физическите симптоми на този страх се проявяват в неконтролируеми пристъпи на паника, сърцебиене, виене на свят, задух, треперене, гадене, сухота в устата. Всичко това може да доведе до неспособност да се изрече дори просто изречение.

1. Калигинефобия

10

Изразява се в страх от красиви жени; засяга хора и от двата пола и обикновено е свързана с трудности в социалното общуване. Симптомите включват задух, гадене, учестено дишане, изпотяване. Страдащият от тази фобия не може да стои в една стая с красива жена, тъй като тези симптоми го връхлитат и той губи почва под краката си. Kaктo при пoвeчeтo фoбии, пpичинитe зa тoзи пaничecки cтpax обикновено ca свързани с пpeживяни oтpицaтeлни cъбития в минaлoтo.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.