10 неразгадани научни мистерии (част 2)

 

Продължение от част 1

6. Земетресенията

земЗвучи доста странно, но ние все още не знаем какво точно се случва на нашата собствена планета точно под краката ни. Експертите могат да обяснят точно къде е започнало дадено заметресение и кои разломи са свързани с него, и дори биха могли да предскажат колкото дълго ще продължат вторичните трусове. Но истината е, че те съвсем не са сигурни какво се случва под земята по време на земетресение. Природата и поведението на силите, които държат разломите неподвижни и изведнъж поддават все още са неизвестни.

Въпросът с триенето и плъзгането е един от най-фундаменталните проблеми на науките, свързани със Земята. Науката се опитва да разшифрова тази загадки и да проумее физическите закони, които оправляват този феномен, но истинаата е, че земетресенията и до ден днешен си остават загадка.

5. Лунната илюзия

ЛУНАЛунната илюзия съществува от древни времена и е била заелязана както от Аристотел и древните гърци, така и в древен Китай. Илюзията се състои в това, че луната излгежда значително по-голяма, когато се намира по-ниско в небето и по-близо до хоризонта. През годините са предлагани голямо количество обяснения на този феномен, но нито едно от тях не е било потвърдено. 
Предлагани са обяснения твърдящи, че атмосферата действа като леща, както и други физични ефекти или че тя се дължи на начина, по който мозъкът ни интерпретира размерите на даден обект, но в крайна сметка във всички са намирани противоречия и неточности.

Хубавото в случая е, че каквато и да е причината, резултатът при всяко положение е свързан с доста впечетляващи снимки.

4. Гравитацията

гравЧовек би очаквал, че нещо толкова „земно“ отдавна ще ни е ясно. Не беше ли гравитацията нещо, което Нютон е обяснил много отдавна след като го е цапнала ябълка по главата?

Всъщност не. Въпреки че я усещаме всеки ден, гравитацията свъщност е най-слабата сила, която познаваме, а на всичкото отгоре стандартния модел на физиката чисто и просто не може да обясни как всъщност работи. Гравитацията всъщност е толкова слаба, че гравитационното поле произведено от цялата ни планета може да бъде преодоляно от една нищо и никаква муха с почти прозрачни крила.

Истаната е, че гравитацията е толкова слаба, че за сега за физиците е невъзможно да я обяснят с теорията, с която обясняват всички други сили. Например отблъскването между два положиелно заредени протона е 1036 (1 със 36 нули!) пъти по-силно от колкото гравитацията между тях.

Някой теоритици смятат, че предстои да открием изключително малки частици без маса, наречени гравитони, които изграждат гравитационните полета. Това, което не знаят е как и дали. А до тогава гравитацията ще си остане съвсем ясно осезаемо нещо, с което сме свикнали, но което технически не можем да обясним.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

към част 3

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.