10 удивителни оптични илюзии

Дори когато разберем как действат, не спират да ни изумяват и объркват. Ето няколко класически примера, които си играят с особеностите на нашето възприятие.

1. „Стената на кафенето“

1

Открита е д-р Ричард Грегъри, който обърнал внимание на странния начин, по който били наредени плочките на стената на едно кафене в Бристол. Хоризонталните линии изглеждат изкривени, въпреки че са прави и успоредни.

2. Спиралата на Фрейзър

2

Тази илюзия е описана за пръв път от британския психолог Джеймс Фрейзър през 1908 г. Изглежда като спирала – а представлява серия от напълно завършени концентрични окръжности.

3. Решетката на Херман

3

Където се кръстосват линиите на решетката, виждаме „призрачни“ черни точки. Когато се опитаме да фокусираме някоя – тя изчезва. Тази оптична илюзия е открита в края на ХІХ век от немския физиолог Лудимар Херман.

4. Въртящи се змии

4

Автор на тази илюзия е професорът по психология Акийоши Китаока. Съчетанието на цветовете и формите създава измамната представа за движение.


5. Илюзия на Джастроу

5

Morkadis

Двете фигури са еднакви, въпреки че долната изглежда по-голяма.

6. Кубът на Некер

6

Съвсем обикновен куб, съствен от успоредни линии. Незапълнената рамка позволява непрекъснато да сменяме ракурса, в който го виждаме.

7. Невъзможен куб

7

Тази илюзия се гради върху предходната. Освен това  играе със склонността ни да възприемаме двуизмерните обекти като триизмерни.

8. Още един невъзможен предмет

8

9. Илюзия за движение

9

10. „Енигма“

10

Създадена през 1981 година от художника Исая Левиант, картината дълго време удивлява учените с ефектите си. Ще забележите, след като се взрете в центъра й, че линиите започват да трептят, а кръговете – да се движат. Според някои наблюдатели те променят и цвета си. През 2008 г. учени от неврологичния институт Бароу във Феникс, Аризона, устоновяват, че голяма част от действието й се дължи на т. нар. „микросакади“ – неволни кратки движения на очите.

инфо: http://www.obekti.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

8 коментара
  1. Анонимен 8 години ago
  2. Анонимен 8 години ago
  3. Мая 8 години ago
  4. YoYo 8 години ago
  5. Анонимен 8 години ago
  6. Анонимен 8 години ago
  7. Анонимен 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.