13 чудовища по старите пиратски карти и техните истории

Поглеждали ли сте някога стари пиратски карти? На много от тях могат да бъдат видени странни чудовища. Уж онези, които мореплавателите са срещали по пътя си…

Най-вероятно тези същества са били делфини или тюлени. Без помощта на съвременната морска биология обаче приличат на морски дракони в неоткрито кътче на света.


Митът е бил основна движеща сила в онези години и историите на тези зверове са плашили жените на поколения мореплаватели, пише Viral Nova.

1555 г. Морският змей се заражда като норвежки мит. Историите за него продължават дори днес с чудовището от Лох Нес.

1

1621 Г. Името на този звяр е Яскониус. Според легендите свети Брендан е акостирал на гърба му, но е забелязал люспестите хълмове и осъзнал, че това не е остров.

2

1573 г. Една страховита кръстоска между орел и скат. Едно особено ужасяващо създание, сътворено от картографите. Според легендите ако го уловиш и го поднесеш на крал, ще получиш огромна награда.

3

1572 г. Трудно е да се каже кое е вдъхновило създаването на тази морска химера (освен може би халюцинациите по време на някоя треска). Има опашка на змия, която гори с огън. Освен това обаче лицето й наподобява това на птица и изстрелва дим.

4

1570 г. Моряци, които вероятно не са виждали жена с месеци, често твърдели, че попадали на русалки. Една традиция, която може да се проследи до сирените в гръцката митология.

5

1560 г. Моряците, плаващи из Средиземноморието, се страхували особено много от тюлените Черуб, които имали лица, подобни на деца. Истинската заплаха обаче идвала от вълчеподобния Зифиус, който ловувал Черуб.

8

Morkadis

1101 г. В Швейцария през 12. век се смятало, че всяко земно животно имало своя морски вариант. И така – представяме ви Слонът-риба.

1

1250 г. Кракенът е може би най-известното морско чудовище. Води началото си от скандинавска приказка. Смятало се е, че най-опасното нещо при него не са пипалата му, а водовъртежът, който създавало.

2

1554 г. Морският епископ е странна концепция, според която съществува подводно кралство на набожни католици. Периодът се е характеризирал с множество религиозни борби, така че има известна логика морските чудовища да приемат облика на духовници.

3

1539 г. Олаус Магнус твърдял, че Морската свиня бродела във водите на Северно море над Германия. Чудовището имало остри бивни, драконови крака и няколко очи, разпръснати по тялото му.

4

1539 г. Отново според Олаус Магнус 3.6-метров морски носорог живял край крайбрежието на някои острови. Обичал да похапва омари.

5

1567 г. В един момент става ясно, че картите ще се продават по-добре, ако са населени с интересни митологични същества. Именно поради тази причина по-долната морска камила не се базира на някаква легенда. Малко или много изглежда сладка.

66

инфо: obekti.bg

Вижте още:

ПОРТ РОЯЛ – ГРАДЪТ НА ГРЕХОВЕТЕ И ПИРАТИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.