4 исторически трагедии, които са били много по-лоши, отколкото си мислите

Във времена на невъобразими трагедии и катастрофи, винаги има някой, който ще попита „Може ли да стане по-зле?“. И съдбата му отговаря по доста интересни начини. Нищо чудно, че в учебниците по история тези неща липсват. Децата не биха искали да ги знаят.

ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА МНОГО ЯПОНСКИ ВОЙНИЦИ СТАВАТ КАНИБАЛИ

Докато прави проучване в Австралия по друга тема, професор Тошиюки Танака се натъква на странна папка, озаглавена „Военни престъпления“. Не успява да устои и я отваря. Вътре открива, че от 50 години японското правителство е прикривало ужасяващи неща, извършени от войниците по време на Китайско-японската война и ВСВ. Можем да се досетим, че става въпрос за нещо наистина ужасно, имайки предвид нещата, които правителството не е прикрило.

Документите помагат на Танака да разкрие над 100 засекретени случая на потвърден канибализъм от японската имперска армия, която си е похапвала австралийски и индийски войници, дори и азиатски граждани. След няколко битки, австралийците откриват, че телата на падналите им другари са оглозгани до кокал. В други случай, японците са третирали затворници като добитък. Един пакистански ефрейтор си спомня с ужас как японците са разчленявали и изяждали по един затворник на ден в продължение на 100 дни, понякога отрязвайки месо от все още живи хора.

Как реагира висшето японско командване на всичко това? Напомнят на своите войници, че е престъпление, наказващо се със смърт, да се консумира човешка плът… която не принадлежи на враговете им. Така, да опечеш някой папуанец на чевермето не е позволено, но да оглозгаш някой вражески войник съвсем не е такова престъпление.

Разрешението на началството освен това не е просто намекнато. На много от тези пикници войниците дори не умират от глад. Вместо това канибализмът е бил по-скоро упражнение по тийм билдинг, което да подсили бойния дух.

ПОЖАРНИКАРИ УНИЩОЖАВАТ САН ФРАНЦИСКО, ДОКАТО ГАСЯТ ПОЖАРИТЕ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

Земетресението през 1906г в Сан Франциско е едно от най-големите бедствия в историята на САЩ. Загиват около 3000 души… някои от тях спасители. Използването на динамит за спасяването на горящи сгради не е толкова откачено, колкото звучи – стратегическото взривяване на сгради може да създаде стена пред огъня и да спре разпространението му. Когато след труса в цял Сан Франциско пламват пожари, шефът на пожарната Дани Съливън залага на динамита.

Има само един проблем: Съливън изпада в несвяст, след като е ударен по време на спасителна акция. Тогава градът се обръща към единствения друг експерт по динамита в града: Джон Бирмингам, производител на експлозиви. И докато Бирмингам за щастие е в съзнание, също така е и пиян до козирката. Очаквано, той опропастява плана и вместо да потуши пожарите, създава още 60 нови такива.

В сляпа паника, пожарната бригада и армията започват да взривяват сгради наред и използват барутни заряди, вместо нитроглицерин, понеже им изглеждало все тая (разликата е, че едното взривява сгради, а другото просто прави пожарите по-големи). И когато всичко това се проваля, войниците започват да обстрелват жилищни квартали с артилерия, която разбира се не погасява никакви пожари, но подпалва газопреносната мрежа на града.

Накрая около 80% от сградите в Сан Франциско са унищожени, до голяма степен заради действията на спасителните служби.

ПАРИЖАНИ КОЛЯТ И ИЗЯЖДАТ ЦЯЛ ЗООПАРК ПО ВРЕМЕ НА ФРАНКО-ПРУСКАТА ВОЙНА

Когато прусите обсаждат града през 1870г, жителите му бързо привършват запасите си. Но хората от града на светлината бъркат дълбоко в богатата си история на кулинарни иновации и оглозгват всяко едно животно, до което успяват да се доберат. Започват с конете. Между септември 1870 и края на войната през януари 1871г, парижани вече са изяли повече от 60 000 коня. След като конското свършва, отварят нови кланици, специализирали в разфасоването на кучета, котки и плъхове.

Когато привършват и уличните животни, изгладнелият народ се обръща към най-близките запаси от жива мръвка в града: зоопарковете. Докато се преструват, че спасяват бедните животинки от гладуване, парижани започват да колят наред от тръбозъби до зебри. В менюто са включени и основните атракции на града, братята слонове Кастор и Полукс. Спасяват се само големите котки на зоопарка, защото хапят твърде много, както и маймуните, защото много приличали на хора.

Morkadis

Разбира се, изисканите французи не позволяват упадъка на обществото да им позволи да се лишат от пампозно приготвени блюда. Въпреки всеобщия хаос, парижани все още можели да отидат в любимия си ресторант и да си поръчат вдъхновени от обсадата ястия като магарешко филе, плато от плъхове, кучешки котлети и котешко рагу – всички сервирани с много вино.

Не много след като оглозгват животните от зоопарка, парижаните решават, че им стигат обсади и се предават.

ИЗРИГВАНЕТО НА КРАКАТАУ ИЗПРАЩА ТРУПОВЕ ЧАК ДО АФРИКА

Вулканичните изригвания по принцип са кошмар за хората. Но малко са толкова катастрофални като изригването на Кракатау през 1883г. Когато хаосът стихва, Индонезия е изгубила десетки хиляди хора и няколко цели острова. Но изригването е толкова силно, че се усеща по целия свят и променя глобалната температура за цели 5 години, оцветявайки небето в кърваво червено.

В минутата за наука, ще споменем, че според геолозите ултра леката и пореста пемза е на практика изстинала магма. Това звучи супер, докато не разберете, че магмата от Кракатау съдържала не само разтопени скали, но и хора. Десетки хиляди хора.

След бедствието, кораби минаващи край Индонезия забелязват огромни отломки пемза, някои с дължина от километри. Те са носени от теченията на Индийския океан и стигат до бреговете на Занзибар на 8000км. В скалната маса, както разказва една жена от Занзибар, имало „десетки човешки скелети, разтопени и слели се с кости от маймуни.

инфо: neobiknoveno.com

Вижте още:

Ето какво причинява канибализмът на човешкото тяло

Руското семейство, прекарало 40 години в пълна изолация в Сибир, без да знае за края на войната

7 ужасяващи оръжия, забранени във войната

Най-опустошителните вулкани в историята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.