4 от най-странните места в света

Окото на Сахара, Мавритания

2

Поразителният релеф на това чудо на природата е толкова голям, че се вижда от космоса. Окото на Сахара се намира в югозападната част на най-голямата пустиня в света и има няколко имена – структурата Ришат, Окото на Африка и Биволското око. Доскоро учените смятаха, че образуванието е вследствие на паднал метеорит, но най-новите теории са свързани с разместване на слоевете, съчетано с ерозия. Има и други тези – че това е неизригнал вулкан или че вулканът е изригнал преди около 100 милиона години. Уникалните кръгове се намират в сърцето на Мавритания и са открити не от геолози, а от астронавти, в далечната 1965 г. Тъй като има много ясни очертания и огромни размери, Окото на Сахара и до днес е ориентир на космонавтите. Диаметърът на образуванието е около 50 километра.

Саянските планини, Сибир

3
Величествени върхове и студени езера, от които се спускат бистри поточета, вливащи се в сибирската река Енисей – това е само част от тези сурови северни планини, намиращи се в дебрите на Русия. Дължината на реката е над 5500 километра, а краят й е в Карско море, в Северния ледовит океан. От 1944 година този изолиран район бива затворен от съветското правителство. В източната част на Саянските планини живее група от 25 човека, които говорят език, наречен ‘тофа’. В средата на миналия век правителството принуждава членовете на групата, говорещи тофа, да научат руски, затова днес са останали само шепа хора, които знаят езика на своите предци, повечето от които възрастни хора.

Ол Дойньо Ленгай, Танзания

4
Сред степите на Северна Танзания се издига сивата планина Ол Дойньо Ленгай – на езика на масаите името й означава ‘Божията планина’. Тя е действащ вулкан с височина малко над 2800 метра, която сякаш живее в сянката на намиращата се недалеч величествена планина Килиманджаро, най-високата в Африка. На запад от планината пък се простира националният парк Серенгети. Странното при Ол Дойньо Ленгай е фактът, че вулканът не изхвърля огнена лава и дим, а калцирана сода – лава с температура 500 градуса по Целззий, състояща се от пепел и карбонатит. Това го прави единствения в света действащ соден вулкан.

Кървавите водопади, Антарктида

5
Така наречените ‘Кървави водопади’ дълго време са истинска мистерия за учените, но днес тяхната тайна май е разкрита – дълбоко под вечните ледове на южния континент е скрита колония от бактерии, оцелели от праисторически времена до днес. Те не могат да излязат от другаде, затова извират през тези отвори. Бактериите се хранят със сяра, а червеният цвят на водата се дължи на съдържанието на железен оксид.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.