5 викинги, за които трябва да знаете

викинги

Ивар Безкостни

Ивар е герой, застанал точно на прага между мита и реалността. Той е известен воин и един от лидерите на „Великата (езическа) армия“, която пристига в кралство Източна Англия през 865 и която по-късно завладява него, както и кралство Нортумбрия. След това Ивар Безкостни предвожда поредица от нападения над Думбартон и Ирландия.

Смята се, че Ивар Безкостни е син на легендарния викинг Рагнар Лодброк. Ивар и братята му нахлуват в Нортумбрия, за да отмъстят за смъртта на своя баща, убивайки крал Ела – убиецът на баща им. Макар че „Великата армия“ продължава нападенията си и на други места в Англия, Ивар не се споменава в източниците след 870 година и вероятно прекарва остатъка от живота си край Ирландско море. Ирландски анали описват смъртта му през 873 година. Ивар е запомнен като основателя на кралската династия на викингите в Дъблин, а неговите наследници властват в различни части на Ирландия, Нортумбрия и остров Ман.

Причината, поради която Ивар е наричан Безкостни не е ясна. Според някои той бил изключително гъвкав и пораждал илюзията, че няма кости, докато други предпочитат версията, според която Ивар е бил импотентен. Според някои легенди Ивар е страдал от „костна болест“, което обаче изглежда по-неправдоподобно, имайки предвид, че е бил велик воин.

Ауд Мъдрата

Аду Мъдрата е дъщеря на норвежкия конунг Кетил Плосконосия. През голяма част от живота си Ауд е в ролята на традиционната съпруга и майка. Тя се омъжва за морския конунг Олав Белия, а след смъртта му се заселва в Шотландия, заедно със сина си Торнстейн Рижия. Торнстейн става велик воин, а по-късно и крал на голяма част от северна и западна Шотландия, преди да бъде убит в битка.

Това е моментът, в който Ауд решава да започне нов живот в Исландия и взема своите внуци заедно с нея. В началото тя решава, че има малки шансове да възстанови важността си в Шотландия, но по-късно претендира за голяма част от западна Исландия. Тя се движела с приятели и семейство, както и с шотландски и ирландки роби. На последните тя дава свобода, заедно с малко парче земя от своята, изисквайки лоялност от техните наследници към нейните. Ауд Мъдрата е запомнена като една от най-великите основатели на селища в Исландия.

Ерик I „Кървавата брадва“

Започвайки в ранна възраст, Ерик участва в безброй набези около британските острови и в Балтийско море, а в различни периоди от живота си е крал както на Западна Норвегия, така и на Нортумбрия. Въпреки че названието му звучи страшно, Ерик не го придобива заради участието си в битки, а след като убива няколко от своите братя. Макар че е силен и смел воин, легендите разказват, че Ерик бил изцяло повлиян от съпругата си Гунхилда, която според една от версиите е била датска принцеса, а според друга е била вещица.

Бярни Херьоулфсон

Бярни е капитан на първия европейски кораб, за който се смята, че е достигнал до бреговете на Северна Америка. Заслугите за това най-често (особено в Америка) се приписват на Лейф Ериксон, известен още като Лейф Щастливеца. Лейф е син на Ерик Торвалдсон „Червения“, който е основател на първото норвежко селище в Гренландия. Въпреки това, мнозина смятат, че Ерик е пътувал с кораб, който преди това е принадлежал на Бярни и използва неговото описание на земите, които вече бил виждал.

Смята се, че Бярни открива Америка по погрешка през 986 година. Осъзнавайки грешката си, той решава да не спира там, а да се върне обратно към Гренландия.

Фрейдис Ериксдотир

Фрейдис е сестра на Лейф Ериксон и дъщеря на Ерик Червения. Тя участва в два опита да бъде изградено селище във Винланд (името на Северна Америка, дадено ѝ от скандинавските народи) и по време на процеса се доказва като силна и безскрупулна жена воин. По време на едно от пътуванията нейните хора осъществяват контакт с местните и първоначално отношенията между тях били мирни. Въпреки това, по-късно те биват атакувани от местните, а мъжете на Фрейдис искали да избягат. Тогава тя, макар и бременна, успява да вземе меча си и да ги прогони.

Morkadis

По време на друго нейно пътуване, Фрейди пътува заедно с исландските братя Хелги и Финбоги. Освен че успява да качи на кораба повече свои войници, отколкото се били уговорили първоначално, Фрейди принуждава съпруга си да убие двамата братя и всички техни войници. Когато той отказва да убие жените, Фрейдис решава да го направи сама и забранява на своите хора да разкрият истината за случилото се при пристигането им в Гренландия.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Тайната на легендарния меч на викингите Улфберт

Викингите живели още преди 10 000 години в Скандинавия

Рагнар Лодброк – свирепият викинг, който се превръща в легенда

Учени доказаха, че жените воини при викингите не са легенда

Коя е вашата зодия според хороскопа на викингите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.