6 ужасяващи същества, които не следват правилата на природата

Дървото на живота пращи от грандиозно великолепие… стига да не гледате твърде отблизо. Когато изследвате някои от миниатюрните твари на майката природа под лупа, става ясно, че докато човекът е съставен предимно от въглерод и вода, насекомите са равни части кошмари и омраза.

Експлодиращи мравки се самоубиват, за да пленяват хищници

2

В Борнео има вид мравки на име camponotus cylindricus, по-известни като експлодиращи мравки. Около половината от телата на тези малки изродчета е съставена от токсично, лепкаво вещество, което учените наричат просто „жълтата слуз“, понеже латинският не винаги е решение. Когато бъде заплашена от хищник (обикновено по-голяма мравка), експлодиращата мравка се хваща за краката на нападателя с челюстите си, обръща се наопаки в най-непривлекателния танц в природата и свива коремните си мускули, докато задникът й не експлодира. Наистина.

Това има две функции. Първо, жълтата слуз е токсична, така че има добър шанс просто да убие агресора. Ако това не стане, тя също така е доста лепкава – толкова, че направо залепя трупа на експлодиращата мравка за врага.

Звучи откачено, но съвсем не е необичайно за социални насекоми като мравките да се самоубиват, аз да предпазят мравуняка. Работата е там обаче, че експлодиращите мравки го правят при най-малката провокация – леко докосване с пинсети в лаборатория е достатъчно. Правят го дори на стотици метри от мравуняка, ако по-голяма мравка припари до тяхната територия.

Ветрилокрили паразити превръщат гостоприемниците си в секс зомбита

3

Ветрилокрилите паразити започват живота си като малки ларви. Много малки. Толкова, че могат да пропълзят в пчела, рибка или хлебарка. Щом влязат в гостоприемника си, самото им присъствие кара гениталиите му да изчезнат. Дори не сме стигнали до най-лошата част, въпреки че току що споменахме как карат гениталии да изчезват.

Щом пораснат големи и силни (относително казано), мъжките ветрилокрили паразити напускат гостоприемника си, за да изпълнят единствената мисия на всеки един подрастващ мъжки в животинското кралство: да правят колкото се може повече секс, преди да умрат при спонтанна секс експлозия. Проблемът е, че женските ветрилокрили паразити нямат крила. Поради тази причина те не се развиват отвъд стадия на ларвата, нито напускат гостоприемника си. Как тогава се размножават? По най-ужасяващия начин. Женските подават задниците си от телата на гостоприемниците си, превръщайки ги в ходещ букет от вагини.

И в случай, че тази вечер смятахте да спите спокойно, при някои видове женските изцяло са се отказали от идеята за нормалност и гениталии. Мъжките са принудени да ги оплождат по стария начин с пробождането в корема, което учените наричат „травматично осеменяване“. След това, по време на бременността, неблагодарните малки изроди изяждат майка си отвътре навън и целият цикъл започва отначало.

Осата костница лови паяци и ги заключва в тъмници, където биват изяждани живи

4

Ловните оси са големи и страшни насекоми, които снасят яйцата си в уловени паяци. Когато яйцата се излюпят, бебетата бавно изяждат паяка отвътре навън, докато е още жив.

Макар обикновено ловните оси да затварят парализираните и прясно осеменени жертви в тъмница със стени, направени от кал и слюнка, така наречената оса костница вдига летвата още повече. Тя украсява стените на своята бърлога инкубатор с трупове на мравки.

Morkadis

Но ловните оси дори не ядат мравки. За какво са им? Учените смятат, че миризмата на мравките – както вече сме виждали, мравките може да съдържат някои доста груби химикали – може да отблъсква хищници и паразити.

Миниатюрни мухи обезглавяват мравки и живеят в черепите им

5

Докато след секс хората обикновено спят, ядат или се преструват, че съседите не са чули нищо, мухата dohrniphora предпочита да се отдаде на класическото ритуално обезглавяване. Съвкупляващи се двойки от тези мухи нападат ранени мравки. След това, след като мъжкият си свърши работата, отлита и наблюдава как женската използва дългото си, подобно на трион хоботче, за да отреже главата на мравката, след което я отнася на безопасно място, за да изпапка мозъка й.

Учените смятат, че това обективно откачено поведение всъщност е необходима част от репродуктивния цикъл на мухата. Приема на протеини от мозъка на мравката е жизненоважен за прясно оплодените яйца на женската. Ако щете вярвайте, но това дори не е най-отвратителния репродуктивен цикъл на муха, включващ обезглавяване на мравки. Мухите phoridae също обезглавяват мравки… отвътре навън.

Женските се хвърлят върху живи мравки и използват острите си като игли яйцеклади, за да снесат яйцата си дълбоко в телата им. Докато личинката се развива, тя малко по малко си проправя път към главата на гостоприемника, където използва контролиращи ума химикали, за да й попречи да се държи подозрително. След като е пораснала достатъчно, личинката насочва мравката към влажно и безопасно място, където най-после й е позволено да умре, след като личинката разгражда тъканта, свързваща главата с тялото й. Отсечената глава се превръща в детско креватче за изчадието, докато накрая напълно развитата муха не излезе от устата на мравката, за да повтори пародийното чудо на живота.

Гигантската червена пиявица е хищна прахосмукачка

6

Дом на експлодиращи мравки, гигантски пръчковидни буболечки и праисторически речни скатове, Борнео е не само пълен с биологически чудовища, но очевидно и фантасмагорична лаборатория, бълваща постоянно нови ужаси, включително гигантски 60-сантиметров червей, който прилича на срязано дебело черво, съживено чрез черна магия. Добрата новина е, че макар тези червеи да изглеждат отвратително, те не могат да наранят никого. Лошата новина е, че тук не става въпрос за тях.

Става въпрос за онова, което се храни с тях.

Един ден Бог прекалил с уискито и решил да провери как би изглеждало едно хищно черво. Резултатът е гигантската червена пиявица. Открита едва преди 2 години, тя се влачи през гората с шокираща скорост, търсейки слузестите следи на масивните червеи. Когато открие такъв, пиявицата го обхваща с устата си по много неприятен за гледане начин и го засмуква като дебела спагета.

Ядящи плът пчели произвеждат мед от месо

7

Ако трябва да изброите три неща, които правят пчелите, вероятно ще кажете, че жилят, произвеждат мед и продават зърнени закуски. Хищните пчели обаче не набавят протеините си от полен и нектар като останалите. Както подсказва името им, те преживяват на месо. Въоръжени с остри челюсти, пчелите водят своите роднини, използвайки феромонна следа, след което с голяма ефективност се заравят в животински трупове, разкъсват кожа и пера и превръщат телата в скелети само за часове.

Разбира се цялата причина пчелите да произвеждат мед е, че не ядат храната си веднага – оцеляването им зависи от способността им да складират храна за себе си и за децата им. Затова медът на практика няма срок на годност. Следователно, до деня, в който не си изобретят малки хладилници, хищните пчели имат голям, вонящ проблем: месото се разваля. Как тогава тези симпатяги не умират от глад?

Просто. Правят като всички пчели: произвеждат мед. Мед от месо.

Хищните пчели консумират трупове, използвайки разяждащо плътта вещество, което изпускат от челюстите си. След това, с пълни с втечнено месо стомаси, те отлитат обратно в колонията и повръщат полуразградения коктейл за приятелчетата си. Въпросните изпиват противния сок и го превръщат в богат на хранителни вещества секрет, който може да се съхранява вечно. Сещате се, като меда.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Татяна 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.