Учени алармират: 6 големи ледника на Антарктида се свличат към морето

антарктидаШест големи глетчера в западната част на Антарктида са започнали да се свличат към морето много по-бързо, отколкото досега. Ако те достигнат морето и се разтопят, нивото на световния океан ще се повиши с метър и двадесет сантиметра, което е равнозначно на потоп за редица крайбрежни градове и райони, алармират учени пред списание „Live Science”.

“Равновесието в този регион напълно липсва“, заяви Джеръми Мужино – водещ автор и учен в областта на ледниците от университета в Калифорния. „Не виждаме какво би могло да спре плъзгането на шелфовите ледници от повърхността към океана“. Количеството на лед от шестте глетчера, което потъва, се е увеличило със 77% между 1973 и 2013 г.


Според Мужино по-топлите води на океана допринасят за увеличаващата се скорост. Огромните ледени потоци, плуващи от Западна Антарктида, са задържани от плаващи ледени бариери. Няколко скорошни проучвания предполагат, че по-топлата вода на океана близо до Антарктида разтопява и изтънява тези ледени блокове, които действат като вал. По-тънката ледена бариера позволява на свличащите се ледници да пробият своя път към океана със сила.

“Този регион се смята за потенциалния „теч“ на Антарктида, заради ниското надморско ниво.

Единственото, което държи леда все още на мястото му, са шелфовите ледници“, коментира Робърт Томас, учен в областта на глетчерите от НАСА.

инфо: http://www.novini.bg/ 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.