7 места на планетата, където водата… изчезва

Представете си, че живеете край езеро с площ 285 акра, ловите риба и се разхождате с лодка през уикенда. Изведнъж забелязвате, че нивото на водата е по-ниско. Няколко дни по-късно водата вече не достига сушата. След 2 седмици езерото е напълно пресъхнало и лодката ви стои сред кал, заобиколена от умираща риба. Сигурно ви изглежда необичайно, но точно това се е случило в Лейкленд, Флорида през 2006 г., когато заради изтичане е изсъхнало езерото Скот. С него се „изпарили“ и 32 тона морски обитатели. Водата била там и просто… изчезнала. И ако причината в случая вече е изяснена, то не винаги е така за мистериозното изгубване на други огромни количества вода. На много места по света е имало такива явления. Понякога учените могат да обяснят какво се е случило, друг път – само предполагат. А в някои случаи са искрено учудени.

Лост Лейк, Орегон

1

Всяка зима едно езеро изчезва в Хууд Каунти, Орегон. Когато сезоните се сменят, водата се оттича в дупка, широка 6 фута, превръщайки Лост Лейк в пресъхнала ливада. Има геологическо обяснение за това странно ежегодно явление – оформя се структура, подобна на тунел, формирана от прииждащата лава. Лост Лейк постоянно се обезводнява, но това става осезаемо в по-сухите месеци. Не е ясно къде отива водата, но учените са на мнение, че се просмуква в пропускливи скали и „подхранва“ изворите.

Езерото Каше 2, Чили

2

През юни 2007 г. ледниковото езеро в Андите изчезва за една нощ. То се намира в Патагония, Чили. Учените изказват хипотеза, че земетресение в съседен район предизвиква пукнатина в земята, която изсушава езерото, но по-късно става ясно, че друго ледниково езеро е предизвикало наводнение. Това се случва, когато вода, която е спирана от ледник, прелее. В този случай се е освободило водно налягане, позволило на тунел от 5 мили да се отвори и така езерото пресъхнало. Оттогава водата в езерото Каше 2 няколко пъти се е появявала и отново е изчезвала.

Гренландия

3

По-рано тази година милиарди галони вода от 2 езера в Гренландия изчезват и учените не са сигурни защо. Причината може да са отново ледници. „Нашите езера изчезват от няколко години. Изсъхват за седмици или по-малко. След няколко горещи лета това може да е сериозен знак за промяна в ледниците“, казва Ян Холат, професор от Охайския университет.

Водопадът „Дяволски чайник“ в Минесота

4

Този водопад е озадачавал учените с десетилетия. Там, където се среща с река Брул, тя се разклонява към голяма скала. Източната му част се влива във водата долу, докато западната изчезва в огромен понор. Учените подозират, че водата в понора се изтича в реката или в езерото Сюпириър, но това не е доказано. Изследователите и любопитните хора пускат цветна боя, топки за пинг-понг и други предмети в дупката и търсят знаците след това, но до момента не откриват нищо.

Езерото Белое, Русия

5

Morkadis

През пролетта на 2005 г. езеро близо до село Болотниково изчезва за една нощ. Почти година по-късно останалата дупка започва да се пълни с вода, но тя бързо изчезва отново. Това не е първият път, когато странни явления се случват в езерото. През 1935 г. на мястото, където по-късно е било езерото, няколко къщи изчезват, а през 1600 г. е изчезнала… църква. Според учените мястото има карстова топография, която образува земни форми като тунели и пещери, но те могат лесно да се разядат. Въпреки това много хора от селото мислят, че изчезването на езерото е заради извънземна намеса. Те твърдят, че червеникава светлина, наподобяваща прожектор, често идва от района, където езерото Белое е съществувало.

Езерото Джордж, Австралия

6

Недалеч от австралийската столица Канбера е имало езеро, което напълно е изчезнало. То всъщност е част от затворени пресъхващи речни басейни, което означава, че водата се задържа, но не изтича в реките и океаните. То се „подхранва“ от малки притоци и се пълни от дъжда. Водата тук е солена като морската. Няколко пъти езерото е пресъхвало напълно, най-вече по време на суша. За непостоянността му има истории, че водата незнайно е свързана с езера в Перу и Южна Африка. Докато езерото е съществувало, често е било привлекателен риболовен район, а когато водата е изчезнала, фермерите използвали земята, за да пасат овце и крави.

Езерото Уаяу, Хаваи

7

Това малко езеро е едно от най-високо разположените в Съединените щати. Според един хавайски мит то е бездънен портал към призрачен свят. Но през 2010 г. водата в него започва да намалява и през 2013 г. се превръща в локва. Точната причина за загубата на вода остава неясна за учените.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

ЕЗЕРОТО, КОЕТО ВКАМЕНЯВА ЖИВОТНИТЕ (ГАЛЕРИЯ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.