7 признака, че е време да сложите край на приятелството си

Някои приятелства наистина траят цял живот, но други дори не оцеляват една година. Има и трети вид, който е най-трудният за определяне – той ни кара да се чувстваме сякаш сме обречени да поддържаме близки отношения, дори когато не искаме. Как обаче да сме сигурни, че на една връзка й е дошло времето?

Понякога е очевидно – така нареченият приятел краде от вас пари или ви отмъква половинката. Тогава е лесно да си кажете достатъчно и да обърнете гръб на дружбата. В други случаи обаче признаците, че е дошло времето да сложите край на близките отношения, са трудни за забелязване.

Можете ли да останете приятели с някого, чиято ценностна система значително се е изменила? Прекратявате ли една дружба, защото я намирате за скучна, или си напомняте, че истинското приятелство не се сформира с цел забавление? И разбира се, какво правите, когато в началото сте били силно привързани към някого, но с течение на времето близките отношения отмират? Кога настъпва краят или по-скоро в точно кой момент осъзнавате, че той вече е настъпил?

Практикуващият клиничен психолог д-р Елън Хендриксен от Бостънския университет предлага решение за тези притеснения – просто си задайте следните 7 въпроса, за да прецените какво да правите оттук нататък.

Въпрос №1: Чувствате ли приятелството като искрена дружба или като вид трансакция?

Някои хора сформират близки отношения с другите, защото имат изгода от тях. Притеснителните знаци включват приятели, които постоянно се опитват да ви продадат нещо, отново и отново ви искат пари назаем или си водят списък с услугите, които им дължите („Преди три седмици наглеждах котката ти, сега ти ще се грижиш за моето куче.“). Подобни взаимоотношения често приличат по-скоро на бизнес отколкото приятелство.

Трансакцията може да бъде и емоционална – вие поддържате дружбата с даден човек, защото той ви се възхищава и неговите думи ви карата да се чувствате самоуверени и способни. Ако забележите един от тези признаци, значи трябва да преосмислите връзката си.

Въпрос №2: Пречи ли ви дружбата да живеете здравословно?

Установено е, че здравословните (и вредните) навици се разпространяват сред членовете на приятелския кръг. В най-добрия случай приятелите спортуват заедно, приемат здравословна храна и преминават през предизвикателства като отказването от тютюнопушенето като един сплотен отбор. Ако обаче вашият приятел ви пречи да се развивате като личност или ви се присмива, когато се опитвате да се грижите за себе се, вероятно е дошло време да си вземете почивка от тази дружба.

Въпрос №3: Манипулират ли ви?

Накратко, манипулацията представлява умишленото направляване на емоциите на другите за собствена изгода. Идентифицирането на емоционалната манипулация е изключително трудно начинание, но съществуват някои често срещани признаци. Първо, вашето приятелство може би ви се струва ненужно сложно. Ако някой друг ви помоли да дефинирате отношенията си, вие най-вероятно ще отговорите: „Сложно е.“ Друг признак за манипулация е промяната във вас самите – станали сте по-малко щастливи, уверени и сигурни. Все някак си обаче вие винаги се оказвате виновни и сте тези, които трябва да непрекъснато да се извиняват.

Въпрос №4: Приятели ли сте, просто защото си приличате?

Понякога се принуждаваме да поддържаме приятелски отношения, просто защото имаме сходни интереси или обстоятелствата го налагат. Множеството споделени преживавания с някого – посещавали сме същата гимназия, децата ни са на една възраст или живеем в една и съща сграда – ни карат да мислим, че няма как да не сме приятели. Това са все признаци, че поддържаме близките отношения с бившия съученик, съседа или майката от училищния съвет по задължение.

Учените са установили, че не еднаквият произход, ценностната система или сходните преживявания са основните елементи за дълготрайни и стойностни взаимоотношения, а доверието, уважението и подкрепата.

Morkadis

Въпрос №5: Вие ли сте единственият, който влага усилие и време във връзката?

Звучат ли ви познато следните примери? Често се налага да оправдавате егоистичното и неуважително поведение: „Сигурен съм, че е имал намерение да изчисти колата ми, след като я ползва. Най-вероятно е бил прекалено зает.“ Винаги вие правите всички планове и сте длъжни да ги променяте, когато не са удобни на приятеля ви: „Имаш среща с новата си тръпка от Тиндър? Разбира се, че ще отменим вечерята за някой друг път.“ Оказвате емоционална подкрепа всеки път, когато приятелят ви има нужда: „Разбира се, че си прекрасен човек. Нека обсъдим отново всичките ти положителни качества, за да се почувстваш по-добре.“ Ако тези примери ви звучат познато, значи инвестирате прекалено много време, пари и усилия във връзка, която не ви дава нищо в замяна.

Въпрос №6: Можете ли да разчитате един на друг?

Това може да звучи като поредното клише, но всъщност е ключово за нормалното функциониране на дружбата ви. Разбира се, балансът в една връзка се изменя с течение на времето. Възможно е в даден момент вие да преминавате през кризисен период – дългогодишният ви брак е приключил, здравословните ви проблеми се изострят или заплатата ви не ви достига да покриете всичките си разходи – а в същото време приятелят ви жъне успех след успех в професионален или личен план.

Дълготрайните връзки между хората оцеляват и преуспяват, когато другарите преминават заедно през трудните и хубавите моменти. Ако сте стигнали до заключението, че не можете да разчитате на приятеля си, когато най-лошото ви връхлети, това е поредният признак, че дружбата ви трябва да приключи.

Въпрос №7: Можете ли да бъдете себе си?

Вие, както и повечето хора, се държите по различен начин спрямо обстоятелствата (на работното място, в семейния дом или на публично място) и компанията (сред  роднините, приятелите или непознатите). Ако обаче усетите, че се налага да променяте значително поведението си, за да угодите на някого, то тогава е дошло времето да промените приятелското си обкръжение. Срамът и притеснението от мнението на приятелите ви е признак за проблемни отношения.

Прекратяването на взаимоотношенията, дори и с не толкова близки, дългогодишни или обичани приятели, е трудно начинание. Навярно в някакъв момент дружбата си е заслужавала времето и усилията, но ако негативите от връзката преобладават, то тогава е дошло времето да си зададете гореспоменатите въпроси.

Истинските приятели са тези, които не прибягват до емоционална манипуция, не нараняват чувствата ни и не ни принуждават да бъдем такива, каквито не сме. Истинските приятели ни вдъхновяват да бъдем по-добри, по-щастливи и най-вече себе си.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако смятате, че останалите хората имат повече приятели от вас, вероятно грешите

10 причини защо приятелите ни намаляват с годините

Facebook иска да знае с кои приятели искате да преспите

Защо трием приятели във Facebook

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.