7-те неразгадани мистерии в изкуството

мона лиза

Колкото повече научаваме за великото изкуство и неговите създатели, толкова повече мистерии и неразгадани тайни витаят около него. Скрити послания в картините, човешки кости вградени в статуите, неизвестни модели или изгубени картини предизвикват въображението на хората. Но тайните, които изкуството е скрило, са ясни само на една шепа хора, които са отнесли истината в гроба.

Една от картините, която е свързана с най-много конспиративни теории, е Мона Лиза. Повечето хора вярват, че тя е само една, а нейният автор е Леонардо да Винчи. Домът на Лиза се намира до ден днешен в „Лувъра“, но всъщност нейната изгубена „сестра“ обитава коридорите на музея „Прадо“ в Мадрид. Не се знае дали втората Мона Лиза е нарисувана от самия Леонардо или от някой от учениците му, но макар и преспективата да е различна, тя създава същото 3D усещане като оригинала.

Двете картини, поставени една до друга, представляват първото стереоскопично изображение. Фонът им взаимно се допълва и според учените е нарисуван отделно и след това поставен зад позиращата Лиза, точно като във фотосудиата днес. Но изследователите не могат да постигнат съгласие по два въпроса – дали двете картини са били нарисувани едновременно и дали така известният им 3D ефект е бил желан от Леонардо, или постигнат напълно случайно.

Не втора картина, а картина в картината е открита чрез инфрачервена камера под „Гладещата жена“ на Пабло Пикасо.

Изображението под пластовете на шедьовъра на Пикасо е на мъж с мустаци, обърнат с главата надолу. Учените си задават множество въпроси за самоличността на образа и дали той наистина е нарисуван от Пикасо. Те напълно изключват това да е автопортрет на Пикасо.

Художникът е бил само на 22 г. и по време на своя син период, когато е нарисувал „Гладещата жена“. По това време парите му често свършвали и той използвал платната си повторно. Експерти твърдят, че движенията на четката и използваната боя в скритата картина свидетелстват, че нейният автор е самият Пикасо. Но така и не става ясно кого всъщност е нарисувал геният.

Според тях голяма е вероятността това да е изображение на друг артист, може би на скулптора Матео Фернандез де Сото или Ричард Каналас. Но колкото повече изследвания се провеждат, толкова повече учените не са съгласни един с друг.

Втора картина е открита и под друг шедьовър на Пикасо, също от синия му период. Под „Синята стая“ е изобразен мъж с брада, вратовръзка и яке. И тук учените напълно изключват това да е автопортрет, а самоличността на мъжа и връзката му с гения остава мистерия.

Мистерия обвива и Study by Candlelight на Ван Гог. Тя се корени в това, дали картината наистина е създадена от четката на гения или на изкусен имитатор, както твърди племенникът му. На пръв поглед творбата изглежда като автопортрет на Ван Гог, но в недовършената долна част се вижда главата на японски кабуки герой.

Изображението му е добавено с мастило, а не с боя.

Картината първоначално била закупена от Уилям Гоетез, директора на „Юнивърсъл пикчърс“ през 1948 г. и до този момент се е твърдяло, че е автентична. Скоро след това обаче племенникът на Ван Гог заявава, че творбата е фалшива, а експертите, изследвали картината, го подкрепят. И въпреки че модерните технологии могат да ни кажат много за материалите, с които е нарисувана картината, най-трудно за анализаторите остава да разберат кой всъщност я е нарисувал и кой е добавил кабуки героя. Пазител на тайната си остава единствено Ван Гог

И докато авторът на една картина е неизвестен, в други творби анонимни остават моделите. Въпреки всички теории и спекулации, никой не знае кое е всъщност момичето от известната картина на Йоханес Вермер „Момичето с перлената обица“.

Тя ни гледа с нежното си лице и огромната си перлена обица.

Устните и са отворени, все едно иска да ни разкаже нещо, но ние сме в неведение каква всъщност е историята й. Дали е била дъщеря на холандския художник? Или пък негова любовница? Може би дори не е била реално съществуващ човек и въпреки това картината й привлича тълпи от хора навсякъде, където е изложена. Видът й предизвиква въображението и подсилва аурата на мистерията.

„Въображението тук работи, защото историята на момичето е неразкрита“, казва Трейси Шевалиер, която пише роман за „Момичето с перлената обица“. „Никога не можеш да си отговориш какво точно си мисли или как се чувства. А ако я разгадаеш, магията ще си отиде и ще насочиш вниманието си към следващата картина“, допълва още тя.

инфо: znanie.eu

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.