7 факта, които сме учили в училище, но вече не са верни

С течение на времето, дори фактите, които сме считали за вечни истини, могат да се променят. Хората някога са мислели, че лекарите може и да не си мият ръцете преди да оперират. Знанието еволюира непрестанно.

Смятахме, че Плутон е планета, а всъщност не е

плутон

Още от 19-и век се знае, че девета планета, след Уран, вероятно съществува. През 1906г Пърсивал Ловел, основател на обсерваторията Ловел в Аризона, дори започва проект, чиято цел е да открие загадъчната планета.

Тогава, през 1930г, 23-годишен новодошъл в обсерваторията успява да я открие. Клайд Томбо имал за задача систематично да сравнява снимки на небето, направени в интервал от седмици, за да търси движещи се обекти. Той открива един такъв и изпраща новина за откритието си на обсерваторията в Харвард. След като 11-годишно английско момиче кръщава новата планета (на римския бог на подземния свят), Плутон е включен като планета в слънчевата ни система.

През 2003г обаче, един астроном открива по-голям обект отвъд Плутон – кръщава то Ерис. Новата информация кара другите астрономи да се запитат какво е определението за планета и решават, че въз основа на размера и разположението, Плутон не може да се класифицира като такава и е „понижен“ в планета-джудже. Нито пък Ерис, която се оказва планета джудже по-голяма от Плутон.

Учиха ни, че диамантът е най-твърдото нещо на света, но не е

диамант

От 2009г насам са ни станали известни два минерала, по-твърди от диаманта: вюрцитен боронов нитрид и лонсдейлит. Първият е 18% по-издръжлив от диаманта, а вторият – 58%.

За съжаление и двата минерала са твърде необичайни и нестабилни в природата. Всъщност учените само са изчислили твърдостта им, а не са провели практически тестове. Това прави откритието малко теоретично.

Но друг претендент става известен през януари 2013г. Най-просто казано, учени са компресирали частици боровнов нитрид и са получили „ултра твърд кубичен боронов нитрид. Просто са преподредили частиците като лук или цвета на роза.

Вещиците от Салем всъщност не са били изгорени на клада, а са обесени

вещ 1

Дори да не сте чели „Лов на вещици“ от Артър Милър, вероятно отнякъде сте чували за градчето Салем и вещиците, които са били изгорени живи там.

Само че това никога не се е случвало. По време на процесите, Нова Англия все още следва британските закони, според които вещерството е престъпление, наказвано със смърт чрез обесване – а не с изгаряне на клада. В Европа обаче, Църквата обявява вещерството за ерес и практикуващите наистина са били подпалвани.

Morkadis

Египетски работници, а не роби израелтяни са построили пирамидите

пирамиди 1

Дори филми като „Принцът на Египет“ прокарват идеята, че роби са построили Египетските пирамиди. Макар според мнозина в Библията да се говори за това, всъщност в нея не може да бъде открита специфично такава история.

Популярният мит вероятно извира от коментари, направени от бившия министър-председател на Израел Менахем Бегин по време на визитата му в Египет през 1977г.

Всъщност евреите няма как да са построили пирамидите, тъй като евреи не е имало в периода, когато те са били издигнати.

Скорошни археологични находки всъщност показват, че египтяните сами са построили пирамидите. Работниците са били от бедните семейства на север и юг, но са били високо почитани, като за тях са отредени крипти близо до пирамидите и дори са погребвани според обичаите.

Всъщност можете да прегънете лист хартия повече от 7 пъти

Независимо дали сте го чували в училище или другаде, този мит е доста широкоразпространен. Бритни Галиван, ученичка от Калифорния, обаче не се връзва.

Тя, заедно с няколко доброволци, купува огромно руло тоалетна хартия за $85 и разбива мита, като успява да го прегъне 11 пъти. Тя се сеща, че всеки друг, който се опитва, редува посоката на прегъване и дори измисля уравнение, базирано на дебелината и широчината на хартията, обяснявайки защо това не бива да се прави.

Понастоящем рекордът за най-много пъти прегънат лист хартия е 13.

Великата китайска стена не е единственият, построен от човека обект, който се вижда от космоса

китайска стена

Технически, твърдението никога не е било твърда истина – просто интересен факт, обикновено неподкрепен от каквито и да е доказателства. Всъщност слуховете, че можете да видите постройки не само от космически кораб, но дори чак от Луната, датират поне от 1938г.

През 2003г първият китайски астронавт развенчава мита. Ян Лиуей признава, че не е можел да види Китайската стена от космоса.

Снимки, доказващи обратното, обаче изникват от време на време. Консенсусът е, че наистина може да се улови силуета на стената, но само при подходящите условия (когато по нея има сняг) или с обектив с голямо приближение. Определено могат да се видят светлините на големите градове, както и на магистрали, мостове и летища.

Това за Луната обаче е напълно грешно. Единственото нещо, което може да се види от Луната е красиво кълбо, предимно бяло, с малко сини и жълти региони, както и зелена растителност от време на време. Това потвърждава Алан Бийн от Аполо 12.

За да поясним допълнително, хората вероятно имат предвид, че тези конструкции се виждат от сателити, обикалящи Земята – само че те всъщност не са в космоса.

Живите организми се делят на повече от три царства

В зависимост от това кога сте израснали, в училище може да са ви разказвали за трите царства на живота – животни, растения и бактерии – или пет, ако включваме спонгиите и протистите.

Във всеки случай, вече сме разширили разбирането си за живота.

Колкото повече видове откриваме и изследваме, толкова по-сложно става да сложим етикет на живота. Освен петте царства, които споменахме, вече знаем за археите, които допреди са били към царството Монера. Археите на пръв поглед изглеждат като други едноклетъчни организми, наречени бактерии, но всъщност са напълно различни.

Съществуват дори по-големи системи, които допълнително разделят бактериите на още две царства от останалите протисти.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.