Изумителни факти за Бутан – Земята на гръмотевичния дракон

Бутан е будистко кралство, разположено в източния край на Хималаите. Кралството е известно с манастирите, крепостите и спиращите дъха гледки. До скоро Бутан беше изолиран от света и доста трудно за посещаване място. Не е изненада, че подробности за това място тепърва стигат до нас.

Кралството съвсем умишлено се е изолирало, за да запази своите традиции и култура. Туристите, посещаващи тази страна, трябва да плащат доста висока цена, защото Бутан цели да обезсърчи пътуващите, за да не се месят в начина им на живот.

Ето няколко факта, които ще хвърлят малко светлина върху живота в това загадъчно кралство.

Името Бутан може да идва от санскрит

Вероятно произлиза от „бутанта“, което означава „краят на Тибет“ или от „бу-утан“, което се превежда като „планинска страна“.

Бутан е една от най-малките страни в света

Приклещена между Китай и Индия, площта на Бутан е едва 47 000кв.км.

2

 

Бутанското име на Бутан е „Друк Юл“, което означава „Земя на гръмотевичния дракон“

На официалния език в Бутан, името на страната е „Земя на гръмотевичния дракон“. Според легендите, когато основателят Тсангпа Гиаре започнал да строи манастира Ралунг, се разразила ужасяваща гръмотевична буря. Гръмотевиците се считали за гласът на дракона. Гиаре приел това за добра поличба и добавил „гръмотевичен дракон“ към името на манастира. Той станал известен като „Друк-Ралунг“. Когато сектата на манастира започнала да става популярна, те издигнали други манастири из цял Бутан и земята започнала да бъде наричана Друк Юл.

Двуцветният флаг с дракон е приет официално през 1965г

Жълто-оранжевият флаг е с изображение на дракон, държащ перли в лапите си. Това са така наречените скъпоценности „норбу“. Оранжевото символизира манастирите, а жълтото е властта на краля. Белият дракон е символ на чистота и лоялност, докато скъпоценностите са символ на богатство.

Малкото кралство Бутан въвежда идеята за „щастие“ като измерима стойност за добро държавничество през 1972г

Бутан взема решението да замени брутния вътрешен продукт с брутно национално щастие през 1972г. Правителството използва БНЩ като показател за просперитета на Бутан. БНЩ се измерва с щастието на народа, тяхното одобрение на правителството, връзката им с природата, усещането за културна и национална принадлежност и задоволеността им от темпото на развитие на страната.

Morkadis

3

 

Около половината от населението на Бутан е на възраст под 18 години; средната възраст е 27.2 години

Настоящото население на страната е малко под 800 000 души. Това е 0.01% от световното население. То обаче е доста младо. Поне 50% от хората там са на възраст под 18 години.

Кралят на Бутан носи дзонгкха или гарванова корона

Гарванът символизира Махакала, божеството покровител на Бутан. Прототипът на гарвановата корона е създадена като бойна каска за Джигме Намгиал. Гарванът е националната птица на Бутан. Преди е било углавно престъпление да убиеш гарван там.

В Бутан марихуаната расте свободно е по-разпространена от обикновената трева

Повечето от населението не пуши марихуана. Вместо това с нея хранят прасетата. Разбира се от това прасетата огладняват и те ядат повече фураж, което води до по-вкусен бекон.

Убийството на застрашения и свещен черноврат жерав се наказва с доживотен затвор

Тибетският жерав или черноврат жерав е класифициран като уязвим вид от Червения списък на застрашените видове. Видът, който е бил ловуван до 1980г, днес е напълно защитен.

Правителството на Бутан е приело закон, според което за убийството на черноврат жерав човек може да бъде осъден на доживотен затвор. Птицата се смята за свещена и всяка година се провежда фестивал на черновратия жерав.

4

 

Гангкар Пуенсум е най-високата точка на Бутан и е най-високият непокоряван връх в света с височина 7570м

Гангкар Пуенсум е най-високият връх в Бутан. Той е 40-ият по височина в света, но изненадващо все още не е покорен. Гангкар Пуенсум означава „Бял връх на трима духовни братя“. Върхът граничи с Тибет и е спорна територия. Китайските карти поставят върха на границата, докато други източници го вкарват в територията на Бутан.

През 1985 и 1986г са направени четири неуспешни експедиции за изкачване на върха. От 1994г кралството отхвърля всички разрешения за изкачване на върхове по-високи от 6000м. Причината са вярванията и обичаите в страната.

Паро е единственото международно летище в Бутан. Обградено от високите хималайски върхове, това е едно най-предизвикателните за пилотите летища в света. Всъщност само 8 пилота могат да кацат там.

Малкото летище е разположено между стръмните склонове на Хималаите. Излитането и кацането е много опасно. Пилотът трябва да маневрира самолета между остри върхове и да избягва къщите, намиращи се близо до летището, за да кацне на късата 2-километрова писта. Силният вятър пък може да издуха самолета. Само осем пилота в света са сертифицирани да използват това опасно летище.

5

 

 

Бутан е единствената страна в света, напълно забранила култивирането, брането, производството и продажбата на тютюн и тютюневи продукти през 2010г

Всеки човек, заловен да продава тютюн, може да бъде вкаран в затвора за 3 до 5 години. Правителството е забранило пушенето на всички обществени места. След шумни протести обаче, законът е изменен. Вече е позволено купуването на тютюневи продукти за лична употреба, но човек трябва да представи документи за вноса на продукта.

В Бутан рисуват фалоси по къщите, за да гонят злите духове

Традицията да се рисуват фалоси започва от 14-и век. Смята се, че е създадена от Друкпа Кюнле, монах от манастира Ралунг. Той разпространил легендата на фалосите по стените, които гонят злите духове и побеждават демоните.

Бутан не замърсява природата

Бутан е една от най-чистите страни в света. Тя е въглеродно неутрална и е единствената страна в света, която всъщност поема повече въглероден диоксид, отколкото произвежда. Докато произвежда 1.5 милиона тона въглероден диоксид годишно, горите й абсорбират по 6 милиона тона.

Бутан е единствената страна в света със специфични конституционни задължения хората да пазят природата. Сред изискванията са поне 60% от страната винаги да е покрита с гори

Природата и опазването й са един от четирите стълба във философията на Брутното национално щастие. В конституцията на страната е записано, че 60% от територията й трябва да е гора. Страната има най-висок процент защитени територии в Азия (повече от 51%).

6

 

Бутан е единствената страна с напълно органично производство на храна

Страната е забранила продажбата и употребата на пестициди и изкуствена тор и вместо тях се използват животинска тор и остатъчни продукти от фермите. С връщането към традиционните методи, Бутан се надява да ограничи замърсяването на почвата и водните басейни от масовото използване на пестициди.

Миналата година Бутан засади 108 000 дървета в чест на новородения принц

Кралят и кралицата обявяват раждането на първия им наследник на 5 февруари. Месец по-късно се провежда церемония по засаждане на дървета, която служи като молитва за новороденото.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.