8 загадъчни аномалии

Вулеми - това са праисторически борове, които растат на Земята вече повече от 150 милиона години. Самото им съществуване е било дълго време държавна тайна в Австралия. Снимка: claudiah / Shutterstock

Вулеми – това са праисторически борове, които растат на Земята вече повече от 150 милиона години. Самото им съществуване е било дълго време държавна тайна в Австралия. Снимка: claudiah / Shutterstock

Природата не престава да ни изумява със своите тайни. Ето защо решихме да ви запознаем с тези 8 невероятни аномалии. Чували ли сте, че…

В планина на индийския щат Асам се намира Долината на падащите птици. Всяка година през август, посред нощ от небето започват да падат птици в буквалния смисъл. Те са силно зашеметени и дори не опитват да помръднат, когато ги вземеш в ръце.

В Китай има река с водопад, който не замръзва през зимата при минус 30 градуса по Целзий. Затова пък, в средата на лятото по необясними причини започва да се вледенява.

Миниатюрно езерце (100 × 60 м) в Талдикурганска област на Казахстан не пресъхва дори и в разгара на лятото, а водата в него си остава ледена. В него няма никакви форми на живот. Точни проучвания на аномалията не са провеждани, тъй като водолази, дори и с пълна кислородна бутилка, започват да се задушават само три минути след потапяне.

Изследвайки формите и размерите на Северния Ледовит океан и Антарктида, учените с удивление открили, че контурите им практически са идентични. Въз основа на това се родила хипотеза, че в резултат на падането на метеорит материкът Антарктида сякаш се е „прекопирал” от другата страна на планетата. Тази теория има много последователи и до днес.

Недалече от Рим съществува т.нар. иридиева аномалия. Това е земен слой, в който съдържанието на иридий превишава нормата 300 пъти. Слоят е на дълбочина, съответстваща на геоложката граница между мезозоя и кайнозоя – периодът, в който се смята, че са изчезнали динозаврите. Същата аномалия е открита и в Дания, Испания, както и по крайбрежието на Каспийско море. Някои учени допускат, че това е следа от паднал метеорит.

светкавица

Съществува явление, наричано „гръмотевично петно” . Това е зона на високо напрежение, възникваща след попадане на земята на гръмотевичен заряд. Човек може и да загине, опитвайки се да премине през такова място. За щастие, високоенергийното поле в мястото на падането на мълния изчезва след няколко минути.

„Дросcолидес” в превод от гръцки означава „капчици влага”. Така наричат явление, което редовно се наблюдава по крайбрежието на о. Крит в средата на лятото, най-често на зазоряване, когато въздухът се изпълва с кондензирани капчици мъгла. Те рисуват мираж на епична, кървава битка над морето край замъка Франкокастело, описан и потвърден от многочислени очевидци. Чуват се викове и звън на оръжие…миражът бавно се надига от морето и изчезва в стените на замъка. Историци казват, че на това място преди около 150 години се е състояла тежка битка между гърци и турци. Учените определят това явление като хрономираж и засега нямат логично обяснение за него.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.