8 мистериозни изчезвания, които остават неразкрити и до днес (част 1)

Това, което прави едно мистериозно изчезване дори още по-интригуващо е фактът, че след него остават озадачаващи улики или пък се появяват следи, които хем не са достатъчни, за да разберем какво се е случило, хем не ни оставят на мира, пише io9.

Искате пример? Ето ви цели 8 истории, върху които може да си блъскате главата, заедно с най-странните теории за тях.

1. Изгубената колония

Всяко английско хлапе е чувало тази история, но има причина защо онзи съдбовен август 1590 г. продължава да се дискутира. Мистерията се задвижва 3 години по-рано, когато губернаторът на английската колония на остров край бреговете на Северна Каролина решава да отплава обратно за Лондон, за да донесе провизии. Джон Уайт оставя зад себе си семейството си, но се забавя и се връща значително по-късно от предвиденото. Когато го прави, той с потрес установява, че колонията е изоставена, а от всичките ѝ 117 обитатели няма и следа.

Съществуват обаче интересни следи като думата Croatoan, издълбана в греда, както и буквите CRO, издялкани в дърво.

2

Пърси Фосет

За капак скоро започва сезонът на ураганите и търсенето на изчезналите колонисти е прекратено. Дали те са се преместили на съседен остров? Може би са се присъединили към местно индианско племе или пък направо са били избити от него? Жертва ли са на испански войници? Или пък на болест или суша? Опитали ли ли са се да отплават обратно към Англия? Може би никога няма да разберем истината.

2. Пърси Фосет

Съдбата на авантюриста Пърси Фосет скоро ще бъде документирана във филм, но неговата история е по-интригуваща от всеки холивудски сценарии. През 1925 г. Фосет, неговият 21-годишен син Джак и добър семеен приятел тръгват на експедиция в Амазонка, търсейки град, който може да се окаже митичния Ел Дорадо. Недоброжелателните туземци, опасните хищници и коварната джунгла правят подобно пътуване изключително опасно и последният път, когато някой вижда и чува Фосет е на 29 май 1925 г. След това се появяват различни следи, като например компасът на пътешественика, който е открит през 1933 г., но никой не знае дали е изгубен по-рано или пък чак тогава. Предполага се, че през годините над 100 души са загинали в търсене на самия Фосет.

3. Амелия Еърхарт

амелия

Амелия Еърхарт

Може би най-известната мистерия на изчезнал човек се отнася до Амелия, която заедно със своя навигатор Фред Нунън изчезва на 2 юли 1937 г. Версията е, че самолетът останал без гориво и паднал в Тихия океан, където двамата са оцелели поне известно време. Дори през 2014 г. находките около мистерията не спират и бяха открити парчета от самолета.

4. Лудвиг Лайхард

Наричат Лудвиг Лайхард „Принцът на изследователите“, но дори и тази титла не го спасява от изчезване през 1848 г., когато опитва преход от 4500 км. във вътрешността на Австралия. Теориите са най-различни – убийство, гладна смърт, бунт в групата, акули, но единствената следа, която остава е… чиния с буквата L. Тя е подложена на сериозни изследвания, но нищо, което да ни наведе на това каква е съдбата, не се появява.

към част 2

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

10 ВЪЛНУВАЩИ СВЕТОВНИ МИСТЕРИИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. lion4anka@abv.bg 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.