Creux du Van – едно от чудесата на Швейцария

Намиращ се на границата на швейцарските кантони Нюшател и Во, Creux du Van е истински феномен. Той представлява огромна варовикова скала с формата на подкова.

Отвесната й част е висока 160 метра и обгражда долина, която е с дължина 4 км и ширина от 1.4 км.

2

От върха на платото, на около 1126 м надморска височина, се разкрива вълнуваща гледка към Швейцария и Алпите на изток, както и към Франция на запад.

Creux du Van е популярна дестинация за туризъм и катерене в планината Юра в Западна Швейцария.

3

Геоложкият произход на тази грандиозна формация датира от последния ледников период, когато малък ледник, с помощта на ерозията, създава дълбока долина на това място.

Ерозията от ледника, в комбинация с повтарящия се цикъл на замразяване и размразяване, отслабва скалите, част от които се свличат в реката долу, образувайки формата на подкова.

4

На дъното на долината подпочвеният слой под скалните отломки обикновено остава замръзнал през цялата година. Над него расте гора от арктическо-алпийската флора.

Диви кози, рисове и много други животни обитават девствения ландшафт, който е защитен от резерват, простиращ се на 25 квадратни километра.

5

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.