Eтнограф: Според народните вярвания коледарската гега притежава магични сили

Автор: Тодор Маринов

Според народните вярвания коледарската гега притежава магични сили и има специален ритуал за нейното приготвяне. Това каза в интервю за „Фокус“ Илия Вълев, етнограф в Регионалния исторически музей. Той посочи, че подготовката на коледарската дружина започва още от Игнажден.

„Коледарите се събират в дома на станиника или водача на дружината. Те разучават коледарските благословии и песни и обозначават маршрута, по който ще преминат през селото в коледната нощ, така че да не остане нито една къща необходена“, добави той. Илия Вълев подчерта, че приготвянето на гегата е изпитание за новите коледари. „Те трябва да отидат в гората в потайна доба, обикновено след полунощ, в дните от Игнажден до Коледа, за да си набавят коледарската гега. Отивайки и връщайки се от гората, те трябва да спазват пълно мълчание. Откъсват клон, който в последствие ще се превърне в коледарската гега. Задължително трябва да минат през течаща вода, където потапят гегата, за да се изчисти и да придобие магическата сила, тъй като гегата е един задължителен обреден реквизит на коледарите.

Преди да влезне в дома на станиника новият коледар оставя гегата навън до сутринта, за да преспи под звезди. С изгрева на слънцето той задължително я прибира при останалите коледарски геги, за да не я види чужд поглед. След като си набави коледарската гега, той има право да влезе в коледарската дружина, да стане пълноправен член в групата и да започне да разучава благословиите и песните“, посочи Илия Вълев. По думите му коледарската дружина излизала на Бъдни вечер в полунощ. „Тя трябва да обиколи всяка една къща в селото. Строго се съблюдава всеки коледар да не минава през собствения си дом. Неговите домашни не трябва да го виждат като коледар“, каза още Вълев.

инфо: actualno.com

Вижте още:

10 страни, в които Коледа е забранена

Дядо Коледа – благ старец или зъл демон? Древни езически божества носят еленчета и елхички

Историята на Коледа по света

Проклятието „Смърт на Коледа“ – България изплаща кървава карма

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.