Тази нощ гледаме Марс с невъоръжено око

марсВ нощта на 14 срещу 15 април разстоянието между нашата планета и Марс ще бъде 92 милиона километра.

На 9 април Земята, Слънцето и Марс се подредиха в права линия, а днес – 14 април червената планета и Земята ще бъдат много близо една от друга. Така земляните ще могат да видят Марс с невъоръжено око.


В същата нощ ще има и пълно лунно затъмнение, като Луната ще стане червена като Марс.

Сближаването на Марс и Земята се случва веднъж на всеки две години. Следващият път, когато червената планета ще може да се види ясно от нашата планета, ще бъде не по-рано от 22 май 2016 година. Причината за този космически феномен е, че Земята се движи по-бързо от Марс, тъй като тя е по-близо до Слънцето и съответно завършва кръга за 365 дни, докато Марс го прави за 687 дни.

инфо: http://cosmos.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

3 коментара
  1. Mica 10 години ago
  2. Mica 10 години ago
  3. wtf omg 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.